Salut och tårar för drottning Elizabeth
Blommor, ljus, minneslappar och spontan sång. Tusentals människor hyllade drottning Elizabeth, som efter 70 år på tronen har lämnat jordelivet, 96 år gammal.
Hon dog i torsdags i skotska Balmoral.
Sonen Charles blev automatiskt kung när drottningen avled. Han blir som 73-åring den äldsta monark som svurits in i Storbritannien. På sin första dag som kung åkte han till London för att träffa premiärminister Liz Truss och besöka den stora folksamlingen utanför Buckingham Palace.
Och på kvällen höll han sitt första tal till nationen som kung.
– Jag talar till er i dag med den djupaste sorg. Men (min mor) levde ett liv väl levt, inledde kungen lågmält i det tal som sändes både i Storbritannien, i samväldets många länder och runt om i världen.
Tung roll att axla
Det är ingen liten roll kung Charles III ska axla. Ingen regent i Storbritannien har suttit längre på sin post än drottning Elizabeth. Hon sågs som en symbol för stabilitet i en turbulent tid där britterna kämpar för att klara av en energikris, stigande levnadskostnader, ett krig i Ukraina och efterdyningarna från brexit.
Den officiella utnämningen av kung Charles sker på lördag förmiddag under en ceremoni i St James-palatset i London.
Utanför Buckingham Palace samlades många för att tillsammans hylla och minnas drottningen. Och under sen eftermiddag även få se och hälsa på kung Charles, som stannade utanför grindarna för att titta på alla de blommor som lagts dit.
"Alltid funnits där"
Människor i alla åldrar hade tagit sig till till platsen – från barn och ungdomar till äldre personer. Många bar blommor och bland den äldre generationen bar många svart, och stämningen på platsen var dämpad.
– För oss representerar drottningen själva kärnan med Storbritannien. Hon gick igenom många tuffa händelser, men hon förlorade aldrig sin värdighet, säger Lauren, en av dem som rest dit från Kent med sin familj, till TT.
Hennes son Louis har en blombukett i handen och berättar att han hade svårt att tro på att drottningen dött.
– Hon har ju alltid funnits där.
Ravi, född i Kenya, men sedan flera år bosatt i London håller en ensam vit ros i handen, som hon ska lägga vid grindarna till palatset.
– Det känns väldigt märkligt, och vi är många som kommer att sakna henne. Kanske framförallt för att hon alltid var sig själv, och för att hon höll huvudet högt, trots allt hon gick igenom, säger Ravi till TT.
Salut 96 gånger
Drottningen avled två dagar efter att ha gjort sin sista plikt som monark, att formellt utse Liz Truss som ny premiärminister i landet – den 15:e som drottningen utsåg under sin tid på tronen.
Hav av blommor har även bildats på ambassader runt om i världen och hela Storbritannien präglas under fredagen av bortgången.
På sina håll har pubar beslutat att hålla stängt, strejker har ställts in och flaggorna vajar på halv stång.
De stora tidningarnas förstasidor går i svart. Flera av dem har valt att publicera samma foto på en nytillträdd drottning från 1953.
"Ett liv i tjänsten", står det på The Times förstasida, medan andra rubriker lyder, "Vi älskade dig" och "Våra hjärtan har brustit".
I London sköts salut 96 gånger under fredagseftermiddagen – ett skott för varje år drottningen levde. Vid lunchtid ringde kyrkklockorna över hela landet medan parlamentsledamöterna som samlats för att i två dagar hedra drottningen stod tysta och stilla.
Premiärminister Truss öppnade sessionen med att säga att drottningen var "en av de största ledarna världen någonsin sett".
– Hennes arv kommer bestå genom de otaliga människor hon mött, den globala historien hon bevittnade och de liv hon berört, sade Truss.
Kunglig sorgeperiod
En kunglig sorgeperiod har inletts i landet. Buckingham Palace skriver att det är kung Charles III:s önskan att den pågår från och med fredagen och i sju dagar efter att drottningen har begravts. Begravningen väntas hållas tio dagar efter drottningens bortgång, men hovet har ännu inte bekräftat något datum.
I London kommer drottningen från nästa vecka att ligga på lit de parade i Westminster Hall. Efter statsbegravningen, som enligt protokollet ska hållas i Westminster Abbey, ska hon föras till sin sista vila vid Windsor Castle.
Fakta: Brittiska kungafamiljen
Drottning Elizabeth II hade fyra barn, åtta barnbarn och tolv barnbarnsbarn.
Charles III, drottningens äldsta son. Gift med Camilla, tidigare hertiginna av Cornwall. Hon väntas få titeln queen consort (kungens gemål).
Prinsessan Anne (princess royal) är drottningens andra barn och enda dotter. Hon är gift med viceamiral Timothy Laurence. Prinsessan har två barn från sitt första äktenskap.
Prins Andrew (hertig av York) är drottningens tredje barn. Han avsade sig alla uppdrag som "arbetande kunglighet" 2019 efter en kontroversiell tv-intervju i programmet Newsnight. Andrew har två barn med sin tidigare fru.
Prins Edward (earl av Wessex) är hennes yngste son. Gift med Sophie, två barn i äktenskapet.
Kung Charles har två barn.
Tronarvingen prins William (hertig av Cambridge) är Charles äldste son i äktenskapet med första frun Diana (prinsessa av Wales). Prins William är gift med Catherine. Paret har tre barn: prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis.
Charles yngste son prins Harry (hertig av Sussex) och dennes fru Meghan lever i USA. Paret har två barn, prins Archie och prinsessan Lilibet.
Källor: NE och BBC