Annons

Duda vill se slutet på EU-tvist

Polens president Andrzej Duda vill få slut på tvisten med EU om landets kritiserade disciplinnämnd och har presenterat ett nytt lagförslag.
Polen • Publicerad 3 februari 2022
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild från november i fjol.
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild från november i fjol.Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

Disciplinnämnden lyder under Högsta domstolen, försvagar enligt kritiker rättsväsendets oberoende och har lett till EU-hot om mångmiljonböter.

Duda har därför ritat upp ett lagförslag som skulle innebära slutet för nämnden, säger han till polsk tv:

Annons

– Jag vill ge den polska regeringen en väg ut ur dispyten med EU-kommissionen.

Disciplinnämnden har varit en stridsfråga i flera år mellan EU-ledningen och Warszawa. Nämnden har bland annat befogenhet att upphäva domarnas åtalsimmunitet samt sänka deras löner.

Enligt kritikerna är nämnden ett politiserat organ vars syfte är att omintetgöra juridiska hinder för regeringens maktutövning och EU anser att den försvagar rättsväsendets oberoende.

"Vi får vänta och se"

Polens regering har tidigare flaggat för att nämnden ska avskaffas, men trots att EU-domstolen i oktober i fjol dömde Polen att betala en miljon euro om dagen i böter så länge landet inte avvecklar nämnden, har inget beslut kommit.

Dudas förslag går ut på att ersätta disciplinnämnd med en annan, "nämnden för professionellt ansvar" där elva domare ska ta plats. Men exakt hur det förändrar EU:s syn på det polska rättsväsendet är oklart och för att förslaget ska bli verklighet måste det röstas igenom i parlamentet, och än så länge avvaktar EU beskedet.

– Vi får vänta och se exakt vad förslaget går ut på, säger EU-kommissionens talesperson Eric Mamer.

725 miljoner i böter

Till dess fortsätter miljonböterna att ticka uppåt, och kommer att göra så tills Polen helt har gått med på EU:s krav.

I januari gav EU-kommissionen Polen 45 dagar att betala nästan 70 miljoner euro – motsvarande drygt 725 miljoner svenska kronor. Annars planerar EU-kommissionen att dra av summan från EU-bidrag som öronmärkts till landet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons