Dystopi välsignad av regeringen

Krönikor George Orwell och Aldous Huxley har fått sin överman.
Publicerad 7 april 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

George Orwell och Aldous Huxley har fått sin överman. Inte i litterära kvaliteter men väl att skildra en skrämmande framtid. Upphovsmannen är inte en författare som vill slå larm om en utveckling som kan gå snett utan en svensk byråkrat, Anders Ekholm, analyschef på Socialdepartementet. I rapporten "Empati och hightech" ger han en bild av hälso- och äldrevården i Sverige år 2050. Rapporten gavs ut i november förra året, den bär Regeringskansliets logotyp och är alltså en produkt av statsmakten.

I Anders Ekholms Sverige 2050 har alla tillgång till biologiska sensorer i sin närmiljö, antingen i hemmet eller i centralt placerade stationer vid busshållplatser och dylikt. Via appar i smarta telefoner ska alla värden laddas in i en databas som med hjälp av avancerade system ger direkt feedback i form av diagnos och rådgivning. Är inte det tillräckligt ska medborgaren vända sig till sin mentor, som ska vara en kombination av allmänläkare, kurator, psykolog, arbetsförmedlare, socialarbetare och andra samhälleliga funktioner; Ekholm nämner inte präst men man får förmoda att även detta ingår i kompetensen. Enligt hans beräkningar klarar en mentor av 50 personer, vilket betyder en ny yrkesgrupp om 200 000 tjänster. Och det blir varje medborgares skyldighet att ha en egen mentor, den som vägrar ska straffas med högre avgifter och lägre ersättningar. För säkerhets skull får kriminella och psyksjuka inte välja bort sin mentor.

Så långt kan man se rapporten som en byråkrats vilja till ökad medborgarkontroll men Anders Ekholm vill gå mycket längre. Han vill att hälsomyndigheterna i sina register har en komplett profil av individen i kombination med alla hälso- och omsorgsprocesser: "Även data om vanor, yrkesliv, sociala nätverk och humör finns med. Psykologiska profiler och preferenser för olika typer av bemötande, mat eller vilka kontaktvägar som är att föredra finns med."Författaren är också litet orolig för det där med den personliga integriteten. Den sätter hinder i vägen för hans samhällsbild och den bör därför avskaffas. För att citera: "Ur ett historiskt perspektiv kan den nuvarande synen på information vara begriplig, men den är inkompatibel med framtiden. (?) I olika studier anser en majoritet av befolkningen att det är bra om informationen följer deras väg genom administrationen eller vård- och omsorgssystemen. Samtidigt byggs en insikt om att informationen inte enbart är personlig." Med dessa skäl vill han också förbjuda all radering i registren.

Rapporten innehåller många fler rent hårresande förslag, bland annat att handikapphjälpmedel såsom rullstolar bör fjärrstyras så att nyttjarna tvingas att motionera och umgås i grupp. Samt statlig tillverkning och distribution av en drog kallad "Euforia" för att medborgarna lättare ska kunna anpassa sig till det nya samhället. De statliga byråkraterna är underställda regering och riksdag, det vill säga våra folkvalda. Finns det ingen politiker som kan bromsa att sådana här stolligheter publiceras i statens namn eller är det i linje med deras egna tankar?

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.