Annons

Efter de höga elpriserna – rusning efter sotare

När elpriserna skjuter i höjden blir fler intresserade av att elda i braskaminer och kakelugnar. Efterfrågan på sotare har ökat kraftigt de senaste veckorna.
Samhälle • Publicerad 7 september 2022
Efterfrågan på att få skorstenen inspekterad av en sotare har fördubblats de senaste veckorna, enligt arbetsgivarorganisationen SSR. Arkivbild.
Efterfrågan på att få skorstenen inspekterad av en sotare har fördubblats de senaste veckorna, enligt arbetsgivarorganisationen SSR. Arkivbild.Foto: Nora Lorek/TT
Lars Anderman, vd på Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund,
Lars Anderman, vd på Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund,Foto: SSR

Telefonerna har gått varma hos landets sotare på sistone. Enligt branschorganisationen Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund, SSR, har antalet samtal till såväl kommunala som privata utförare fördubblats de senaste veckorna.

– Man vill ha en besiktning av sin eldstad eller en extra rengöring inför vintern för att man är orolig, säger Lars Anderman, vd på SSR.

Annons

Den ökade efterfrågan innebär att alla inte kan få hjälp – sotarna hinner helt enkelt inte med.

– Det är sorgligt, för det skulle ju kunna innebära att någon börjar elda i något som inte är kontrollerat. Det kan ju få katastrofala följder.

Kopplat till elpriser

Förfrågningarna började rassla in för omkring tre veckor sedan och Lars Anderman ser ett tydligt samband med de höga elpriserna.

– Nu förbereder man sig för en kall vinter och märker att man har den där eldstaden som man tidigare kanske knappt använt. Det är ett väldigt tryck på att förbereda sig utifall att. Man är orolig för elbristen i vinter och vet att man vill ha värme, säger han.

Högst tryck är det från Dalarna och söderut i landet. Det är också i söder, i elprisområde tre och fyra, som de högsta elpriserna finns. Men SSR har också fått signaler om att efterfrågan på sotare har ökat något även längre norrut.

– Det gjorde mig förvånad. Men i måndags var det ju höga priser även i Norrland, utifrån deras perspektiv. Det är uppenbart att människor är oroliga även där, säger Lars Anderman.

Arbetar med problemet

SSR arbetar nu på olika sätt för att komma till rätta med bristen på sotare. Dels genom dialog med ansvariga myndigheter för att se om det går att omfördela resurser, dels med ökad information mot privatpersoner för att undvika onödiga inspektioner på grund av oro.

– Det kan vara så att det är fullgott och att man har kontroll, men att man inte är medveten om det, säger Lars Anderman.

Till dem som planerar att elda mer än vanligt i vinter skickar han med en viktig uppmaning:

– Kontrollera din brandvarnare och ha alltid en brandsläckare synlig.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons