Annons

Efter pestutbrottet: S kräver svar av ministern

Sverige har fått sitt första fall av afrikansk svinpest. Nu kräver Socialdemokraterna att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) informerar riksdagen om hur regeringen agerar.
– Det är en självklarhet, säger han.
Politik • Publicerad 7 september 2023
Det är viktigt att inte slänga kött i naturen som vildsvin kan få tag på. Arkivbild.
Det är viktigt att inte slänga kött i naturen som vildsvin kan få tag på. Arkivbild.Foto: Carl Johansson/Jordbruksverket

I ett område i Västmanland har restriktioner införts efter det att pestsmittan konstaterats hos ett dött vildsvin tidigare i veckan.

Sedan den 25 augusti har totalt sju döda vildsvin hittats inom ett begränsat område i Fagerstatrakten.

Annons

Afrikansk svinpest har aldrig tidigare konstaterats i Sverige. Sjukdomen är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Däremot påverkar den inte människor eller andra djur.

Utbrottet kan få stora konsekvenser för grisnäringen.

"Det här är på allvar"

Anna-Caren Sätherberg (S), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, vill att landsbygdsministern kommer till utskottet och informerar om vad regeringen gör.

Det är viktigt att säkerställa att myndigheterna har "allt man behöver", säger hon.

– Det här är på allvar. Jag föreslår att Kullgren kommer till utskottet för att berätta hur arbetet går, för att ha fått afrikansk svinpest på svensk mark är något vi pratat om att vi absolut inte vill se, säger Sätherberg.

– Det värsta vore om det tar sig in i besättningar.

Peter Kullgren säger till TT han redan föreslagit en tid för ett möte med utskottet.

– Jag vill också informera miljö- och jordbruksutskottet. Därför skrev vi från vårt kansli redan tidigare i dag att jag gärna ville träffa dem, och föreslog att vi skulle ta det vid nästa sammanträde, vilket är torsdag nästa vecka. Det var redan verkställt att vi skulle göra det, säger han.

"Smått hisnande"

Landsbygdsministern har under torsdagen haft ett möte med Jordbruksverket där han fått mer information. Han kommer också att besöka Fagersta på måndag.

– Jag informerades om att man bedömde att det var en betydande mängd areal som troligtvis skulle behöva sättas under tuffa restriktioner. Nu har det kommit ut att det rör sig om 100 000 hektar mark. Det är en smått hisnande mängd mark, säger Peter Kullgren.

Annons

Berörda myndigheter jobbar tillsammans med jägare för att lokalisera, begränsa och bekämpa smittan, meddelar Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket.

Pesten kan också spridas indirekt via rått och fryst kött.

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom. Den drabbar vildsvin och grisar med allvarliga symtom som feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust. Oftast dör ett smittat djur inom en vecka.

Sjukdomen drabbar inte människor.

I Europa finns sjukdomen både hos vildsvin och tamgrisar sedan 2007, framför allt i de centrala, östra och södra delarna. I EU finns den sedan 2014.

Sedan den kom till EU har smittan spridits bland vildsvin med en hastighet av cirka en till två kilometer per månad. Men det har även hänt att smittan plötsligt har dykt upp flera hundra kilometer från tidigare fall.

Smittan kan spridas genom direktkontakt mellan smittade och friska grisar, men även indirekt via förorenade material, personer, fordon och foder. I rått och fryst kött kan virus överleva i flera månader.

Källa: Länsstyrelsen i Jämtland

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons