Elever på jakt efter Afrika

Nyheter De färdigsnickrade jakttornen står på stadiga ben i solskenet utanför Naturbruksgymnasiets eget sågverk.
Publicerad 12 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Klass Np07Jakt på Naturbruksgymnasiet jobbar hårt för att finansiera sin drömresa till Afrika. Foto: Helén Fingalsson
Klass Np07Jakt på Naturbruksgymnasiet jobbar hårt för att finansiera sin drömresa till Afrika. Foto: Helén Fingalsson

De färdigsnickrade jakttornen står på stadiga ben i solskenet utanför Naturbruksgymnasiets eget sågverk. Doften från nysågat virke blandas med alla gröna dofter som sveper förbi och påminner om att sommarlovet närmar sig med stormsteg. Lovet innebär att klassen tillfälligt fått säga nej till nya beställningar av jakttorn. Under senare tid har eleverna slitit hårt med att såga till och snickra ihop torn till hugade spekulanter runt om i Skåne. Intresset har varit stort efter att de satt in en annons på Blocket. Efter 100 beställningar har de blivit tvungna att dra i bromsen för att överhuvudtaget hinna med. – De här eleverna är så duktiga, förklarar Evalena Brafield som är lärare och mentor på skolan. Hon lyser av stolthet över eleverna som jobbar hårt med att förverkliga sin dröm. – Vi jobbar mest på kvällarna, berättar Tommy Johansson som kommer från Säffle och som är en av eleverna. Då kan vi hinna göra ungefär ett torn i timmen. Tommy är den som har ansvar för tornen och det kringarbete det medför. Andra killar har ansvar för andra delar som också genererar sköna kronor till den kommande resan. De 15 eleverna planterar granplantor, klyver och hugger ved och säljer disktrasor. – Jag tror att killarna har lyckats samla ihop cirka 150 000 kronor, berättar Evalena Brafield. Förutom jakttornen har de till exempel planterat 15 000 granplantor. Till dessa pengar kan de räkna de 100 000 kronor som skolan står för. Eleverna i tredje årskursen brukar avsluta sin utbildning med en resa. Skottland har varit ett mål bland jakteleverna, men klass Np07Jakt kände att de ville känna atmosfären på en kontinent där det verkliga storviltet finns.

Valet föll på Afrika men var i Afrika har de ännu inte bestämt. – Det är också meningen att de på något sätt göra en hjälpinsats på resan, förklarar Evalena Brafield. Kanske gräven en brunn eller något liknande. Till hösten är det dags att hugga i med jakttornen igen. – Vi har tagit 500 kronor per torn, berättar Tommy Johansson. Men det var nog för billigt. Kanske får vi höja priset något till hösten.

Eleverna betalar 100 kronor till skolan för virket och får därmed 400 kronor per torn över till reskassan. – De här eleverna har visat ett stort engagemang genom att arbeta ihop pengar till resan. Men visst skulle det vara välkommet med lite sponsorpengar, säger Evalena Brafield med ett leende. Med största sannolikhet kommer den här klassen att vinna jakten på Afrika.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.