En av fem inom hemtjänsten ovaccinerad

Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten är en av fem som arbetar inom hemtjänsten ovaccinerad. Arkivbild.
Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten är en av fem som arbetar inom hemtjänsten ovaccinerad. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Andelen vaccinerade fortsätter uppåt, men inom hemtjänsten är en av fem ovaccinerad, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Här behövs ytterligare insatser, menar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Vi fortsätter ju trycka på vikten av att både öka täckningsgraden i stort och också göra särskilt riktade insatser till vård- och omsorgspersonal där vikten är stor att man är vaccinerad, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR till radion.

Det är även viktigt med flexibilitet så att fler kan få möjlighet att vaccinera sig. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har andelen som fått en första dos och som arbetar inom hemtjänsten ökat med fyra procentenheter de senaste fyra veckorna.

– Vi tror att den här typen av insatser att vaccinera på arbetstid, på arbetsplatsen och samtidigt gå ut med information som tryggar den enskilde är ett bra sätt att få upp täckningsgraden i de här grupperna, säger Emma Spak.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.