Annons

Man häktad för dödsbrand i Alby

En man häktas efter en lägenhetsbrand i Botkyrka där två kvinnor dog. Branden utreds enligt uppgifter som ett attentat i en gängkonflikt i Stockholmsområdet – och åklagaren befarar repressalier.
Brott • Publicerad 13 mars 2023
Personen begärs häktad vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Personen begärs häktad vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Mannen, vars identitet hålls hemlig, häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, försök till mord och grov mordbrand.

Det misstänkta dådet skedde i Alby i Botkyrka den 4 mars. Mannen som nu sitter frihetsberövad anhölls i sin frånvaro i torsdags och kunde sedan gripas och anhållas tidigt på fredagsmorgonen.

Annons

Utöver de två kvinnor som avled i branden skadades två män och en pojke.

Branden utreds som ett attentat och enligt uppgift i flera medier har kvinnorna band till en person som har kopplingar till en gängkonflikt.

"Olika kopplingar"

– Jag kan inte bekräfta det i nuläget, men vi tittar på olika kopplingar till andra personer som kan förklara varför de här målsägandena blev utsatta för de här gärningarna, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg som leder utredningen.

Polisen ser att våldsvågen tagit en ny vändning och på senare tid har anhöriga till kriminella i Stockholmsområdet uttryckt oro för sin egen säkerhet.

Åklagaren hade med hänsyn till anhörigas säkerhet begärt att den misstänktes namn och personuppgifter ska omfattas av sekretess. I häktningsframställan kallas han bara "Sekretess A". Tingsrätten beslutade vid häktningsförhandlingen att sekretessen ska gälla även fortsättningsvis.

Risk för våld

– I det här tidiga skedet av utredningen tycker jag att det var ett bra beslut med hänsyn till risk för att han eller hans anhöriga skulle kunna utsättas för våld eller lida annat allvarligt men om man offentliggör uppgifterna, säger Kajsa Lindberg.

TT: Vad sker inom ramen för utredningen just nu?

– Vi håller bland annat på att analysera spår från brottsplatsen. Vi gör också en så kallad brandorsaksundersökning för att klarlägga hur branden uppstod, och vilka konsekvenser den fick och riskerade att få.

TT har sökt den häktade mannens försvarsadvokat.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons