Engelskt när det är som bäst

Kultur och Nöje Sista samtalet (Minotaur) är den åttonde boken i Stephen Booths aningen skakiga serie om kriminalinspektör Diane Fry och kriminalassistenten Ben Cooper i Edendale i Peak District.
Publicerad 21 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Sista samtalet (Minotaur) är den åttonde boken i Stephen Booths aningen skakiga serie om kriminalinspektör Diane Fry och kriminalassistenten Ben Cooper i Edendale i Peak District. De första böckerna gav nytt och modernt liv åt den engelska landsbygden i deckargenren och använde skickligt både miljö och människor för att bygga upp intriger kring motsättningar mellan land och stad, gammalt och nytt och naturligtvis män och kvinnor. Tyvärr har konflikten mellan stadsbon och kvinnan Fry och lantisen och mannen Cooper blivit förutsägbart tjatig och intrigerna överdrivet komplicerade och långa i flera av Booths senare böcker. I Sista samtalet hittar Stephen Booth äntligen hitta tillbaka till seriens ursprungliga styrka. När rävjakts deltagare och motdemonstranter drabbar samman på en regnig och blåsig hed står än en gång kontrasten mellan gammalt och nytt i centrum för handlingen. En man hittas mördad i närheten av jaktområdet och när det visar sig att han tjänat pengar på så väl skumma hästaffärer som olaglig slakt finns det naturligtvis gott om misstänkta mördare de hästälskande jägarna och de demonstrerande djurvänner. I bakgrunden anar man samtidigt en helt annan historia med andra motiv, en historia med rötter i 60-talet och med anknytning till tre män i ett skyddsrum. Förutom att Sista samtalet skildrar vacker, vidsträckt natur i en stark kontrast mot mänsklig inskränkthet och rädsla så låter också Booth Fry och Cooper utvecklas på ett oväntat intressant sätt. Och jag ser för första gången på länge fram emot Booths nästa bok.

Andrew Taylors senaste bok Det blödande hjärtat kom ut redan i augusti men jag har inte hunnit med den förrän nu i veckan. Den här var å andra sidan en bok väl värd att vänta på. Efter den bleka thrillern I det tysta (2007) verkar Andrew Taylor ha hittat tillbaka till de känslor och stämningar som hans Roth-trilogi och den historiska thrillern Den amerikanske pojken så fängslande. I Det blödande hjärtat tar Taylor med läsarna till 1930-talest London. I ett slitet lägenhetshotell med den fantasieggande adressen Bleeding Heart Square händer det otäcka saker. En medelålders kvinna som förälskade sig i lägenhetshotellets charmige men skrämmande hyresvärd har försvunnit och någon skickar hyresvärden paket med ruttnande djurhjärtan i. Huvudperson är den välbärgade Lady Lydia som flyr från sin misshandlande man till sin alkoholiserade far som bor på hotellet vid Bleeding Heart Square. Det blödande hjärtat är en spännande, suggestiv, vacker och mycket väl berättad historia som balanserar mellan en starkt realistisk skildring av ett London präglat av fattigdom, arbetslöshet och framväxande fascism och en riktigt ond saga. Andrew Taylor är en mästerlig stämningsskapare och det här är en av årets deckarhöjdpunkter.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.