Annons

Engström: Jag har genomfört ett hjältedåd

Han köpte en enkelbiljett till Gotland, packade vapen och kartlade potentiella måltavlor.
I Visby dödade han psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och planerade att ta livet av C-ledaren Annie Lööf.
Dådet skulle vara "ett skrik" för att påverka samhället, enligt nu terroråtalade Theodor Engström.
Brott • Publicerad 8 november 2022
Theodor Engström (klädd i svart) grips en kort stund efter knivattacken vid Donners plats i Visby den 6 juli.
Theodor Engström (klädd i svart) grips en kort stund efter knivattacken vid Donners plats i Visby den 6 juli.Foto: Henrik Montgomery/TT
Attacken ägde rum i Visby under politikerveckan i Almedalen.
Attacken ägde rum i Visby under politikerveckan i Almedalen.Foto: Johan Hallnäs/TT
Tältet som Theodor Engström bodde i utanför Visby före mordet på psykiatrisamordnaren Ing -Marie Wieselgren. Bild ur polisens förundersökningsprotokoll.
Tältet som Theodor Engström bodde i utanför Visby före mordet på psykiatrisamordnaren Ing -Marie Wieselgren. Bild ur polisens förundersökningsprotokoll.Foto: Polisen/TT
Inne i tältet hittar polisen bland annat en pilbåge med pilar. Bild ur polisens förundersökningsprotokoll.
Inne i tältet hittar polisen bland annat en pilbåge med pilar. Bild ur polisens förundersökningsprotokoll.Foto: Polisen/TT

"Ing-Marie?"

Theodor Engström ropar efter kvinnan han förföljt genom Visby, för att försäkra sig om att det är verkligen är rätt person. Då Ing-Marie Wieselgren svarar "ja?" går han till attack med sin kniv. Ett vittne beskriver hur det ser ut som att Engström ger henne "en björnkram" bakifrån, hur han liksom trycker henne emot sig. När han släppt lyckas hon ta några steg innan hon faller ihop framför en av uteserveringarna vid Donners plats. Två läkare råkar sitta där, och börjar tillsammans med andra vittnen utföra livräddning.

Annons

Theodor Engström springer uppåt i en av gränderna, men blir snart stoppad och ligger ned på marken då de första poliserna kommer till platsen. Han upprepar orden "I hate the Swedish people", berättar en polis senare i förhör.

Levt i "spökbur"

Redan i det första, mycket korta förhör där han enligt rutin delges misstanke om brott erkänner han. I det andra förhöret senare samma kväll kallar han själv attacken för ett terrordåd.

Därefter följer flera förhör där en ordrik men ofta osammanhängande Engström beskriver dådet och vad som enligt honom lett dit. Han använder en egen slags terminologi, där han kallar sig själv för en "spökpojke" som levt isolerad i en "spökbur" till följd av många år av psykisk ohälsa. Han upplever att han inte fått den hjälp han behövt och kallar sig "avselekterad". Han beskriver psykiatrin i Sverige som "ett stort skämt" och känner sig sviken:

– Man överger inte svårt psykiskt sjuka spökpojkar till en omänsklig verklighet så som man har gjort med mig, säger Theodor Engström.

Tältar utanför Visby

Utredningen visar att han for till Visby den 30 juni, med enkelbiljett. Tiden innan har han känt sig uppjagad och avlyssnad, hävdar han. Med i packningen finns knivar, svärd och en pilbåge med pilar. Engström tältar en bit norr om staden och ägnar dagarna åt att söka information om var bland andra Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, ska befinna sig under den pågående politikerveckan i Almedalen – det är så han hittar henne den 6 juli, dagen för dådet.

Att just Wieselgren blev en måltavla är Theodor Engström något oklar kring i de olika förhören. Men han verkar ha sett henne som en representant för det han anser är fel med såväl psykiatrivården som samhället i stort.

– Hon stod för ondska i sin maktposition – det måste jag säga för det är vad jag anser, säger han i ett förhör.

Sökt information

Men det är inte bara Ing-Marie Wieselgren han har kollat upp. På hårddiskar som tillhör Engström hittar utredarna ett stort antal namn på kända svenskar, mestadels politiker och journalister. Om vissa har han sökt mer information än andra och särskilt en person sticker ut: Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Gällande henne har Engström rekognoscerat på plats i Almedalen, tagit fram program över var hon kommer vara och besökt dessa platser på förhand.

Varför just Lööf, är också det otydligt i de olika förhören. Det hade kunnat vara vilken politiker som helst säger Engström, som dock verkar hålla henne som extra ansvarig då hon suttit längst av partiledarna.

Han återkommer flera gånger till dådet som "ett skrik" och för att det skulle bli så högt som möjligt ville han ge sig på "den styrande eliten".

Höras "jorden runt"

Annons

– Det är ett skrik rakt ut i luften, så brett och vitt som möjligt, jorden runt. Jag vill att så många ska höra som möjligt. Både de styrande, att oj, nu är vi på en nivå att psykiskt sjuka spöken som vi har övergivit till fullständig omänsklighet nu börjar attackera oss i Almedalen. Vi kanske skulle börja göra någonting åt detta, säger 33-åringen.

I ett av de senare förhören uppehåller sig förhörsledarna kring begreppet terroristbrott. Engström säger att han inte tar till sig av den negativa klangen det har. Han ser sig som en spökpojke som nu blivit välsignad till en sagopojke:

– Jag är en sagopojke som har genomfört ett hjältedåd och sedan passar det in på er beskrivning för vad ni kallat terrorbrott.

Fakta: Åtalet mot Theodor Engström

33-årige Theodor Engström åtalades den 1 november för flera brott:

* Terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan den 6 juli 2022.

* Förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Centerledaren Annie Lööf, mellan 20 juni och 6 juli 2022.

* Ringa narkotikabrott samt narkotikabrott, då Engström använt samt innehaft narkotika av olika slag.

Källa: Åklagarmyndigheten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons