Enklare dra bredband till landsbygden

Inrikes Nu inför Trafikverket tillfälliga bestämmelser för att snabba på bredbandsutbyggnaden på landsbygden.
Publicerad 9 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Nu ska det bli enklare för bredbandsutbyggnaden på landsbygden.
Foto: Mark Earthy/Scanpix/TT/Arkiv
Nu ska det bli enklare för bredbandsutbyggnaden på landsbygden. Foto: Mark Earthy/Scanpix/TT/Arkiv

Trafikverket kommer även att förstärka med personal som hjälper till att bedöma hur ledningarna ska förläggas.

På mindre grusvägar eller belagda vägar är vägområdet vanligtvis mindre och inte lika homogent som det högtrafikerade vägnätet. Det gör att ledningarna behöver dras på ett annat sätt längs det lågtrafikerade vägnätet. För att underlätta för utbyggnaden av bredband, öppnar Trafikverket därför upp för fler alternativa anläggningsplatser av bredband längs vägen.

– Ibland saknar lågtrafikerade vägar ytterslänt och släntfot, och det är där som Trafikverket normalt vill att ledningar grävs ner, säger Annika Jokela på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Trafikverket har tagit fram tillfälliga bestämmelser för att snabba på utbyggnaden av bredband. Det innebär att ledningsägarna kan börja använda de alternativa anläggningsplatserna, innan alla regelverk och villkor har tagits. Ambitionen har varit att möta branschens önskemål. Trafikverket kommer dessutom att förstärka med personal i fält för att stötta ledningsägarna vid svårare bedömningar. Målet är att ett nytt standardavtal ska vara klart senast den 1 december 2019, efter förhandlingar med branschen.

Handläggningstiderna hos Trafikverket ska även ha kortats ner med drygt två månader. Nu ska handläggningstiden vara nere på sju veckor i hela landet.

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.