Annons

Ett mästerverk med svidande samhällskritik

Film/recension Rolande Klinteberg har sett den ryska filmen Fabriken.
Publicerad 24 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett gott råd till alla filmälskare – håll ögonen på den ryske regissören Yuriy Bykov som nu redan vid 38 års ålder levererat ett svårslaget mästerverk som tillika har alla möjligheter att bli en kioskvältare i väst.

Jean-Luc Godard insåg på sin tid att bästa sättet att öka det publika underlaget på en smal film var att gå genom actiongenren och då utnyttja samtidens störste i genren Lemmy Caution. Resultatet blev Alphaville, en historia om det stundande samhälle där storebror ser allt.

Annons

Bykovs film Fabriken skildrar Ryssland efter Sovjetunionens fall, där makt och korruption går hand i hand och Putins vilja att röja upp i sörjan mest verkar vara ett spel för galleriet.

Oligarken Kalugine tillhör den utvalda skara som lever gott på arbetarnas slit i sin fabrik och när intäkterna sviktar sätter han den in konkurs. En skara industriarbetare får nog när deras löner hålls inne och kidnappar direktören med krav på en större lösensumma för frisläppande.

In på scenen kommer nu Kalugines privata armé av livvakter som hamnar på kollisionskurs med polisens SWAT-team som på något oförklarligt sätt fått vetskap om dramat i fabriken.

Bykov utnyttjar skickligt Hollywoods professionella handlag med action och tempo utan att för ett ögonblick göra avkall på intentionen att leverera ett svidande stycke samhällskritik om klasskamp och maktmissbruk.

Allt verkar gå som på räls i Bykovs händer från den strama dramaturgin, fotot och skådespelarna till minsta biroll.

I denna grådaskiga tillvaro är inget svart eller vitt, alla försöker överleva på sitt sätt och till och med Kalugine visar sig vara ett offer om han inte ställer upp på systemets villkor.

Fabriken kan nog sägas vara den ultimata dokumentären över Putins rike av årgång 2019 och man blir inte så lite förvånad över att filmen över huvud taget fått se dagens ljus. Den kusliga tanken spirar att Putin sitter så säkert att kritik av det här slaget är som att hälla vatten på en gås.

Fakta:

FILM

Fabriken

Regi: Yuriy Bykov

Medverkande: Andrey Smolyakov, Denis Shvedov med flera

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons