Annons

Ett nästan folkligt Nobelpris

ledare Det är positivt för intresset för vetenskap att det är relativt lätt att förklara vad årets Nobelpris i fysik handlar om och varför upptäckten av partikeln som gör att massa kan skapas är så viktig.
Publicerad 9 oktober 2013 • Uppdaterad 29 november 2021

Det är positivt för intresset för vetenskap att det är relativt lätt att förklara vad årets Nobelpris i fysik handlar om och varför upptäckten av partikeln som gör att massa kan skapas är så viktig. För några år sedan visste man inte vad som höll ihop universum, vad det för mystisk kraft som gjorde att stjärnor, planeter och människor överhuvudtaget kunde existera. Sannolikt är vi efter upptäckten av Higgsbosonen betydligt närmare att veta vad själva ”universums väv” består av.Higgsbosonen är inte bara intressant från ett konventionell vetenskapligt perspektiv, utan kan ge den svindlande känslan till nu levande generationer av att ha varit med när en av universums stora gåtor troligtvis lösts. En mer uppenbar anledning att till att förtjäna ett Nobelpris är svår att hitta.Förmodligen blir Peter Higgs nöjd med att han inte är ensam mottagare av priset: han har alltid tryckt på att de var flera vetenskapsmän under perioden då teorin formulerades (sextiotalet) som hade liknande idéer samtidigt. I skrivande stund var det oklart om Higgs visste att han fått priset. Ironiskt nog ogillar han modern teknologi och har ingen mobiltelefon eller dator...

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons