Ett vackert och välspelat Oscarsbidrag

Recension ... som hade vunnit på att skruva upp tempot ibland.
Publicerad 1 februari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Chelas arv. Pressfoto
Chelas arv. Pressfoto

Den har mycket välförtjänt fått priser som till exempel två Silverbjörnar i Berlin, är lovordad i prestigefulla tidningar som The Times och också Paraguays Oscarbidag i år. Nu får den svenska biopubliken också en chans att se Chelas arv.

Det vore en tillgång för historien om vi fått veta lite mer om hennes och Chiquitas förflutna då även den sistnämnda får problem när hon skall skaka galler för ett bedrägeri. Filmer om och kring homosexualitet brukar ofta ta till de stora brösttonerna när de skall belysa omvärldens fördomar men i Chelas arv konstateras bara kvinnornas situation och problemen de kämpar med har inte med kön att göra.

Kanske hade filmen vunnit på att skruva upp tempot ibland, något som inte på något sätt hade satt negativa spår i filmens tunga rytm. Hur som helst har Chelas arv en god chans borta i Hollywood att ro hem en Oscar som bästa utländska film 2019.

Fakta:

Chelas arv

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.