Annons

EU-chefen i Lampedusa – lovar hjälp

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har begärt EU:s hjälp sedan tusentals migranter anlänt till Lampedusa.
Andra EU-länder måste ta sin del av ansvaret, uppmanar EU-chefen Ursula von der Leyen som besökt ön.
Italien • Publicerad 17 september 2023
Ursula von der Leyen och Giorgia Meloni besökte ön Lampedusa dit tusentals flyktingar tagit sig.Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT

I veckan som gick kom nästan 7 000 människor till Lampedusa, på bara 24 timmar.

Det skapar spänningar på den lilla ön där de boende efter årtionden är trötta på att flyktingar i jakt på ett bättre liv i Europa hamnar på deras stränder.

Annons

På söndagen besökte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ön tillsammans med Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Meloni uppgav för öbor på plats att den italienska regeringen arbetar med ett "robust svar" på krisen, som inkluderar 50 miljoner euro för att hjälpa Lampedusa.

– Europas framtid står på spel här, sade hon och tillade:

– Vi gör allt som står i vår makt.

"Europeisk utmaning"

Ursula von der Leyen uppmanade andra medlemsländer att ta en del av ansvaret.

– Oreglerad immigration är en europeisk utmaning som behöver ett europeiskt svar, sade EU-chefen som presenterade en plan i tio punkter.

Där ingår bland annat förstärkning till EU:s asylbyrå (EUAA) och till gränsorganet Frontex, bättre kontrollrutiner av ankommande och stöd för att sända asylsökande vidare till andra EU-länder. EU:s plan att dela på bördan har dock mött motstånd från flera medlemsländer.

Kräver hårdare tag

Antalet migranter som gjort den farliga resan till Italien har fördubblats det senaste året. Trycket på Italien i allmänhet och Lampedusa i synnerhet är nu jämförbart med rekordåret 2016. Då tog landet emot 181 400 migranter enligt statistik från FN.

Enligt italienska Röda korset befinner sig för närvarande 1 500 migranter på migrationscentret på Lampedusa, som har en kapacitet för endast 400.

Transporter av migranter till fastlandet och till Sicilien hinns inte med i samma takt som nya migranter anländer, uppger organisationen.

Meloni vill se hårdare insatser och kräver också en marinblockad för att hindra flyktingsmugglarnas båtar från att lämna hamn. På lördagen deltog Italiens inrikesminister i en videokonferens med EU-kollegor från bland annat Tyskland och Spanien för att hitta en gemensam linje, det efter att Tyskland i onsdags pausade en asyluppgörelse med Rom.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons