Linde nöjd med EU:s svar till Ryssland
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skickade för en dryg vecka sedan ett brev till ett stort antal länder inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).
I brevet menade Lavrov att västmakterna gärna tar fasta på varje lands rätt att välja allianser för att stärka sin egen säkerhet, men bortser från ett annan del av OSSE:s säkerhetsstadga, att inget land ska stärka sin säkerhet på ett annat lands bekostnad.
Ryssland vill bland annat förhindra att Nato utvidgas ytterligare.
I brevet ville Lavrov ha svar på hur länderna tolkar säkerhetsstadgan som OSSE antog i Istanbul 1999.
Lyckades enas
EU-länderna har nu lyckats enas om ett gemensamt svar. Det är något som glädjer Linde.
– Vi var inte säkra från början med att vi skulle lyckas ena alla 27 länderna så det är ett styrkebesked från EU:s sida. Det är väldigt positivt, säger hon.
EU:s huvudbudskap är, enligt Ann Linde, att principerna som ligger till grund för den europeiska säkerhetsordningen ska värnas. De principerna omfattar bland annat Parisstadgan och folkrätten.
– Det är något som är oerhört viktigt för Sverige, säger Linde.
Parisstadgan från år 1990, ett centralt dokument i OSSE-samarbetet, slår bland annat fast att varje land har rätt att välja sin egen väg i säkerhetspolitiken.
Något direkt svar blev det inte på Rysslands fråga om hur länderna ser på formuleringarna i OSSE:s säkerhetsstadga om att inget land ska stärka sin säkerhet på bekostnad av ett annat lands säkerhet.
– Vi har ju valt att svara på det sättet vi vill. Vi har inte tagit Lavrovs frågor mening för mening, säger Linde.
Ryssland ville också att varje OSSE-land svarade för sig, inte tillsammans.
– Vi har valt att svara gemensamt och på det här sättet och det bestämmer naturligtvis vi, säger Linde.
EU:s svar har även samordnats med Nato.
Uttrycker oro
TT: Vad betyder EU:s svar för Sveriges olika militära samarbeten?
– Det är väldigt bra att vi har en sådan enighet om att vi inte är beredda att diskutera förändringar i den europeiska säkerhetsordningen, för det är det som gör att varje land kan bestämma sin egen säkerhetspolitiska linje, säger Linde.
Någon reaktion från Ryssland på EU:s svar hade inte kommit tidigt på torsdagseftermiddagen.
– Vi får se hur de svarar, säger Linde.
I EU:s brev uttrycker EU också oro över den militära upptrappning kring Ukrainas gräns. "Vi uppmanar Ryssland att trappa ned och vända den militära uppbyggnad som sker i och omkring Ukraina och Belarus", skriver EU:s utrikeschef Josep Borell på Twitter.
På frågan om Linde är oroad för att Ryssland nu höjer tonen ytterligare, svarar hon att ingen vet om Rysslands president Putin väljer att gå vidare med till exempel en militär attack eller en hybridattack mot Ukraina eller om han väljer att fortsätta det diplomatiska spåret.
– Det vi gör klart i de här brevet är att vi är beredda att fortsätta en diskussion om säkerhetsfrågor till exempel ökad transparens och rustningskontroll. Då finns ett bra format, nämligen OSSE, säger utrikesministern.
TT: Men EU säger helt nej till att förhandla om den europeiska säkerhetsordning och varje lands rätt att bestämma sin egen säkerhetspolitik?
– Ja, det säger vi nej till, svarar Linde.