Annons

EU: Släpp den gripne Kremlkritikern

EU kräver att Ryssland släpper den framträdande ryske regimkritikern Andrej Pivovarov, som greps av polis på ett flygplan. Ytterligare en oppositionell ryss greps på tisdagen.
Publicerad 1 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Beslagtagna dokument förs ut från ett av organisationen Öppna Rysslands kontor i Moskva i juli i fjol.
Beslagtagna dokument förs ut från ett av organisationen Öppna Rysslands kontor i Moskva i juli i fjol.Foto: Denis Kaminev/AP/TT

– Det här är inte en isolerad händelse, utan bekräftar ett pågående mönster där civilsamhället, oppositionen, kritiska röster och oberoende medier får allt mindre utrymme i Ryssland, säger en talesperson för EU-kommissionen, som kräver att Pivovarov släpps fri.

Pivovarovs hem i S:t Petersburg har genomsökts och regimkritikern anklagas för samröre med en "misshaglig organisation", skriver hans stab på Facebook. Det innebär att han riskerar flera år i fängelse om han skulle fällas.

Band till kritisk oljemagnat

Annons

Pivovarov hade tidigare en hög befattning inom organisationen Öppna Ryssland och stod nära den tidigare oljemagnaten och Kremlkritikern Michail Chodorkovskij, som finansierat organisationens verksamhet.

Chodorkovskij dömdes till fängelse för bland annat pengatvätt, men benådades 2013 och valde då exil i Berlin. I förra veckan meddelade Öppna Ryssland att organisationen lägger ned verksamheten i Ryssland på grund av risken för repressalier från myndigheterna.

På tisdagen greps även den oppositionelle tidigare parlamentsledamoten Dmitrij Gudkov sedan polis genomsökt hans lantställe utanför Moskva. Även flera personer som står Gudkov nära och släktingar till honom har fått sina hem genomsökta.

Putins Ryssland

"En härlig morgon i (president Vladimir) Putins Ryssland", twittrade Gennadij Gudkov, far till Dmitrij och även han tidigare parlamentsledamot men numera bosatt utomlands.

Enligt ryska myndigheter greps Gudkov bland annat på grund av en obetald skuld, skriver statliga nyhetsbyrån Tass.

Den av omvärlden mest välkände Putinkritikern i Ryssland, Aleksej Navalnyj, dömdes tidigare i år till två och ett halvt års fängelse, och myndigheterna har dragit åt snaran kring hans politiska nätverk.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons