Annons

EU: Vi ger oss inte förrän svensken är fri

EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att EU jobbar "outtröttligt" för att den svensk som gripits i Iran ska friges.
Iran • Publicerad 5 september 2023
EU:s utrikeschef lovar att EU jobbar för svenskens frigivning. Arkivbild.
EU:s utrikeschef lovar att EU jobbar för svenskens frigivning. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP

Borrell namngav mannen och bekräftade i samband med ett möte i Spanien att svensken, som är i 30-årsåldern, arbetar som EU-diplomat.

– Jag vill verkligen understryka att jag personligen och hela mitt team på alla nivåer i tätt samarbete med svenska myndigheter och mannens familj har tryckt på för att Iran ska frige honom, säger Borrell.

Annons

Han betonade att ärendet ligger högt på EU:s agenda.

– Vid varje diplomatiskt möte, på varje nivå, har vi lyft frågan. Outtröttligt. Vi slutar inte förrän han är fri.

Under måndagen spreds uppgifterna om att den svenske EU-diplomaten gripits i Iran och nu suttit fängslad i 500 dagar. Svenska UD bekräftade uppgiften och senare uttalande sig även utrikesminister Tobias Billström (M) i frågan.

"Regeringen har arbetat och arbetar mycket intensivt med fallet. Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart", skrev han i ett uttalande till SVT.

Den svenske diplomaten greps i april 2022, misstänkt för spioneri. Gripandet skedde kort efter en livstidsdom för iraniern Hamid Noury i Sverige och flera experter anser att Iran vill använda svensken som ett sätt att sätta tryck på Sverige för att få Noury överlämnad till Iran.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons