Annons

Europa slår rekord i temperaturökning

Temperaturerna i Europa har ökat snabbare än på någon annan kontinent de senaste 30 åren, enligt en ny rapport.
Klimat • Publicerad 2 november 2022
Många områden i Europa drabbades av bränder under 2021. Bilden är från Limni i Grekland.Foto: Thodoris Nikolaou/AP/TT

Rapporten, State of the Climate in Europe 2021, har sammanställts av FN:s meteorologiska organ WMO i samarbete med specialister inom EU:s jordobservationsprogram Copernicus.

Dubbelt så mycket

Sedan 1991 har genomsnittstemperaturen i Europa stigit 0,5 grader per årtionde, vilket är dubbelt så mycket som det globala genomsnittet. 2021 var temperaturen 1,44 grader högre än genomsnittet för 30-årsperioden 1961-1990, och 0,9 grader över snittet för perioden 1981-2010.

Annons

De största avvikelserna från den sistnämnda perioden noterades i Arktis, framför allt på Grönland och Svalbard, och i sydöstra delen av regionen, exempelvis Kaukasus och Turkiet. Havsisen i den europeiska delen av Arktis i september 2021 var den lägsta som noterats.

Värmerekord

Det påpekas också att vissa delar av Europa, som Iberiska halvön och Alperna, var drabbade av torka för andra eller tredje året i rad.

Exceptionellt höga temperaturer och värmeböljor var ett stort problem under sommaren förra året. Ett nytt värmerekord för Europa, 48,8 grader, noterades på Sicilien den 11 augusti. De höga temperaturerna gjorde att många bränder blev extra våldsamma – tre gånger så stora områden som normalt eldhärjades i Frankrike, Grekland, Italien, Montenegro, Turkiet och Cypern.

Å andra sidan var våren i början av april på stora delar av kontinenten osedvanligt kall, med svåra skador på vinodlingar och fruktträd. Många områden råkade under året ut för översvämningar och stormar.

Växthusgasutsläpp

EU:s utsläpp av växthusgaser minskade med 31 procent mellan 1990 och 2020, vilket är en betydligt snabbare takt jämfört med de mål som sattes upp 1990. Målet fram till 2030 är en minskning med 55 procent.

2021 släppte de 27 länderna inom EU totalt ut 2 775 miljoner ton koldioxid, vilket utgör 7,33 procent av de sammanlagda utsläppen från världens länder. Största utsläppen, 12 466 miljoner ton, eller 33 procent av den totala mängden, står Kina för.

Källor: WMO, utsläppsdatabasen Edgar

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons