Annons

Expert: Azerbajdzjan tar tillfället i akt

Azerbajdzjans attack mot Armenien sker i ett läge där Ryssland är försvagat på grund av kriget i Ukraina. Det konstaterar Torgny Hinnemo, journalist och expert på tidigare Sovjetrepubliker.
Armenien/Azerbajdzjan • Publicerad 13 september 2022
Nya dödliga strider har blossat upp mellan Armenien och Azerbajdzjan. Bilden, som distribuerats av armeniska försvarsdepartementet, föreställer azeriska soldater.
Nya dödliga strider har blossat upp mellan Armenien och Azerbajdzjan. Bilden, som distribuerats av armeniska försvarsdepartementet, föreställer azeriska soldater.Foto: Armeniens försvarsdepartementet via AP/TT

Hinnemo är inte förvånad över att strider brutit ut mellan Azerbajdzjan och Armenien igen.

– Nu när Ryssland är fullt upptaget av kriget med Ukraina känner Azerbajdzjan att nu kan vi ta chansen igen. Armenien är helt beroende av Ryssland som skyddsmakt och förväntar sig att få skydd, något som Ryssland inte kan leva upp till nu, säger han.

Annons

Sedan det senaste kriget mellan de två ärkefienderna för två år sedan, som slutade med ett avtal om eldupphör, har läget inte varit riktigt lugnt, utan präglats av återkommande skärmytslingar.

– Ryssland dikterade eldupphöravtalet och gav sig själv rätten att ha fredsbevarande trupper och bestämma över politiken för ganska många år framöver, säger Hinnemo.

"För svag"

– Trots detta är det tydligt att Ryssland inte kan hålla koll på detta. Man är för svag.

TT: Hur benägen är omvärlden att gripa in i konflikten?

– Omvärlden är i gungning och det här är mycket svårt att förutse. Man har inte kapacitet att gå in överallt.

TT: Hur allvarligt är läget?

– Det är väldigt allvarligt. Många variabler är inblandade och kan inte lösas i närtid. Omvärlden har inte tid och såren förvärras, säger Hinnemo.

Långdragen konflikt

Konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien går tillbaka till början av förra seklet. Enligt Hinnemo handlar det om precis samma saker nu som då.

– Kriget är en tävlan mellan Ryssland och Turkiet om makten i Kaukasien. Man kan säga att Ryssland och Turkiet har använt armenier och azerier som "proxys" ända sedan den tiden. Därför är det här något som rullar på och som är svårt att få slut på, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons