Annons

Expert om eldupphör: Inrikespolitisk propaganda

Rysslands utlysta eldupphör i Ukraina under den ryskortodoxa julhelgen kan ses som propaganda. Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin tror inte att det kommer att fungera.
Ukraina • Publicerad 5 januari 2023
Rysslands attacker mot städer i Ukraina fortsatte under nyår. Arkivbild.
Rysslands attacker mot städer i Ukraina fortsatte under nyår. Arkivbild.Foto: Felipe Dana/AP/TT

Eldupphöret gäller enligt den ryske presidenten Vladimir Putins beslut i 36 timmar från lunchtid på fredag. Ukraina har via presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak avfärdat det hela som "hyckleri".

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Rysslandsprojektet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), bedömer att det är svårt att etablera ett eldupphör i det här läget.

Annons

– Det hade varit mer logiskt att ha ett eldupphör över nyåret som är den stora helgen för både ryssar och ukrainare. Men det förekom ju inte, säger hon.

"Ett utnötningskrig"

– Båda sidor behöver egentligen ett uppehåll. Det här är ett utnötningskrig. Man får vänta och se vad som händer i praktiken.

Att få till ett eldupphör kommer att bli allmänt svårt, tror hon.

– Det kommer att bli svårt att etablera ett eldupphör som respekteras av båda sidor, säger Vendil Pallin.

– Det sker också i en situation där Ryssland har attackerat ukrainsk infrastruktur på det som är deras stora julhelg, det som vi firar den 24 december firar de på nyårsafton. Ryssland fortsatte och ukrainarna blev sittande i kalla hus.

"Ukraina ska säga nej"

Överstelöjtnant Peter Lidén, tidigare försvarsattaché i Ukraina och i dag på Försvarshögskolan, förhåller sig också han skeptisk till Putins eldupphör.

– Sedan 2014, under de snart nio år som kriget har pågått, har parterna utlyst ett trettiotal vapenvilor som inte har efterlevts, säger han, med en hänvisning till Rysslands illegala annektering av Krimhalvön 2014.

Även Peter Lidén jämför med hur man i Ryssland såg på den gångna nyårshelgen – då man efter ett par veckors förberedelser genomförde vad Lidén kallar "stora terrorbombningar" mot civila mål.

– Det jag tror Putin vill med det här är att Ukraina ska säga nej till det. Efter det har han ett svepskäl att genomföra den nya terrorbombning som han nu, enligt ukrainska källor, förbereder till antingen på måndag eller dessförinnan.

Inrikespolitisk propaganda

Vendil Pallin betonar att Ryssland har förband, exempelvis den ökända Wagnergruppen, i Ukraina som inte tillhör den reguljära ryska armén. Det kan vara oklart hur de agerar.

Annons

– Vad händer om de fortsätter och Ukraina svarar på det? Ryssland kommer säkert att försöka använda detta propagandamässigt inrikespolitiskt. För att peka på att Ukraina inte respekterar den ortodoxa tron, att man inte respekterar helgdagen och inte respekterar en signal i välmening, säger hon.

Den ryske patriarken Kirill, lojal med Kreml, hade innan Putins besked uppmanat till ett eldupphör. Men den ryskortodoxa kyrkan har inte längre någon formell roll i Ukraina. För ortodoxa ukrainare finns det numera ett ukrainskt samfund.

– Ukraina erkänner inte längre ryskortodoxa kyrkan som styrs från Moskva. Man ser dem som maktens verktyg, säger Carolina Vendil Pallin.

Peter Lidén tror ändå att Putin kan lyckas vinna inrikespolitiska poänger.

– Det tror jag. Moskvapatriarkatet förlorade vid årsskiftet mycket makt i Ukraina. Om Ukraina nu säger nej till en ömsesidig julvapenvila kan Putin påskina att Ukraina bryter med det kristna. Sådana poäng försöker han säkert ta.

"Spel för gallerierna"

Lidén påpekar samtidigt att båda parter har ett intresse av att signalera en välvilja och fredssträvan.

– Men hittills har det varit ett spel för gallerierna. Ukraina vill naturligtvis befria hela sitt land, medan Ryssland vill uppnå sina mål, säger han och tillägger att Ukraina inte har råd att framstå som hårdnackade avseende att skona sin befolkning.

– Det finns tendenser i omvärlden att utmåla Ukraina som ovilliga att söka någon typ av fred. Så det finns en konstig kålsuparsyn i det här. Det enda Ukraina vill är att överleva som nation.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons