Expert: Zaporizjzja-rapport tryck på parterna
FN:s atomenergiorgan IAEA har släppt rapporten sedan man under sju punkter granskat Zaporizjzja i södra Ukraina. Kärnkraftverket, som kontrolleras av ryska styrkor, har stått i skottlinjen för strider i månader.
IAEA:s inspektörer har bland annat bedömt de fysiska skadorna på Zaporizjzja, undersökt funktionaliteten i säkerhetssystemen och utvärderat personalens arbetsförhållanden.
Bland annat konstateras att flera platser nära reaktorbyggnaden skadats av beskjutning, att rysk militär finns inom kärnkraftverkets område och att den ukrainska personalen arbetar under hög stress.
IAEA kräver att en säkerhetszon upprättas runt platsen för att undvika ytterligare skador.
Signal till världen
Egentligen ser rapporten inte ut att innehålla så mycket nytt, enligt Jan Hanberg, enhetschef på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, som dock inte hunnit sätta sig in i alla detaljer i den.
– Att det finns skador har vi kanske redan anat, men jag får inte riktigt reda på hur omfattande de är. Att det finns militär utrustning och militärer inne på anläggningen är förskräckligt, men det har vi känt till, säger han.
Rapportens tyngd ligger i att den ger en signal till hela världen om situationens allvar, anser han.
– Det är självklart en jätteallvarlig situation på ett kärnkraftverk med krig runt om, det vill IAEA med den här rapporten ytterligare ge tyngd åt. Rapporten höjer hela världens medvetandegrad, och det sätter tryck på parterna.
Återhållande faktor
Två inspektörer från IAEA kommer att vara kvar vid kärnkraftverket på "permanent basis". Deras närvaro kan fylla flera funktioner, enligt Hanberg.
– Jag tänker mig att det är en starkt återhållande faktor på krigsaktiviteter att det finns FN-personal på plats, säger han och fortsätter:
– Sedan beror det på vad de har för kompetenser. De kan undersöka om anläggningen är underhållen och provad i den utsträckning som man kan förvänta sig, se att anläggningen helt enkelt har haft möjlighet att skötas trots rysk närvaro. Det finns ingen indikation åt varken det ena eller det andra hållet utifrån det jag sett.
IAEA varnar för att pågående strider kan ha en potentiell påverkan på kritiska säkerhetsfunktioner. Troligen är det elförsörjningen som åsyftas i första hand, enligt Hanberg.
– Det är det som är mest sårbart. Försvinner elen träder reservkraften som går på dieselgeneratorer in. Efter en vecka, tio dagar måste diesel fyllas på och gör man inte det börjar ett Fukushima-liknande förlopp med härdsmälta i slutfasen. Men det finns förstås mycket att göra under tiden.
Svårare fatta beslut
Han konstaterar att IAEA i rapporten pekat ut högt och lågt bland bristerna vid Zaporizjzja.
– Det är väldigt olika dignitet på bristerna. Det är otroligt allvarligt om säkerhetsfunktioner är skadade. Men avsaknad av mätutrustning utanför skapar inte en olycka.
Den stress de ukrainska anställda vid Zaporizjzja utsätts för och som IAEA pekar ut som en säkerhetsrisk, utgör knappast en grundorsak till haveri.
– Men om det händer något kan arbetsförhållandena vara för svåra för att fatta kloka beslut. Vid många typer av förlopp kan personalen gå in och avbryta, säger Hanberg.