Experten: "Kan ha räddat henne från fängelse"

En utredning fastslår att Inger Støjberg ljög inför folketinget vid en utfrågning om en olaglig instruktion.
Men det är inget som den tidigare danska migrationsministern kommer att kunna dömas för i riksrätten.
– Det kan ha räddat henne från fängelse, säger juridikprofessorn Frederik Waage.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den tidigare danska migrationsministern Inger Støjberg i rättssalen under riksrättens första förhandlingsdag.
Den tidigare danska migrationsministern Inger Støjberg i rättssalen under riksrättens första förhandlingsdag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

På torsdagen inleddes riksrätten mot Inger Støjberg (tidigare Venstre), som åtalats för att ha gett en lagvidrig instruktion under sin tid som Danmarks migrationsminister. I början av 2016 gick det ut en instruktion från hennes departement om att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig.

– Jag vet precis vad jag har sagt och gjort, och att jag inte har bett någon om att göra något olagligt, sade Støjberg i juni i samband med riksrättens förberedande behandling av målet.

750 sidor lång rapport

En omfattande utredning har dock bland annat kommit fram till att Støjberg var medveten om att instruktionen var lagvidrig och i början av februari reste folketinget riksrättsåtal mot henne.

– Det är en ungefär 750 sidor lång rapport som kommit fram till att man har agerat utan stöd i lagen och att man har överträtt andra principer och Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Då var det svårt för folketinget att inte resa åtal, säger Frederik Waage, professor i juridik vid Syddansk universitet i Odense.

Men vid den förberedande förhandlingen i juni fattade riksrätten ett beslut som kan komma att vara av stor betydelse för Støjberg i den fortsatta processen.

Även om utredningen visat på att hon kommit med felaktiga eller vilseledande beskrivningar av händelseförloppet när hon frågats ut av folketinget kommer detta inte påverka ett eventuellt straff, enligt sommarens beslut från riksrätten.

– Hon är oskyldig till dess att motsatsen bevisats. Men även om riksrätten ska bestämma en straffpåföljd kommer man inte att ta hänsyn till om hon ljög för folketinget, även om det är utredningens slutsatser. Det innebär att hälften av kritiken i rapporten inte kommer att vara av vikt för straffpåföljden, säger Frederik Waage.

– Beslutet från riksrätten kan ha räddat henne från fängelse, om hon bedöms vara skyldig, fortsätter juridikprofessorn.

Sjätte riksrätten

Det är sjätte gången i historien en dansk minister ställs inför riksrätt och första gången sedan 1993. Påföljden vid en fällande dom kan bli böter eller fängelse, men det är möjligt att Inger Støjberg kunde ha sluppit rättsprocessen helt och hållet.

Støjberg, som sedan i början av februari är politisk vilde i folketinget, har envist hävdat att hon inte har gjort något fel. Hade hon erkänt att misstag begåtts och bett om ursäkt hade saken troligen varit utagerad för flera år sedan.

– Men om hon hade bett om ursäkt och erkänt att hon antagligen brutit mot lagen hade hon nog tvingats avgå som minister, säger Frederik Waage.

Daniel Kihlström/TT

Fakta: Riksrätt i Danmark

Fakta: Riksrätt i Danmark

Riksrätt är den allvarligaste sanktion som det danska parlamentet folketinget kan använda mot en minister eller en regering.

Om ett riksrättsåtal ska väckas mot en minister krävs det att en majoritet av folketingets 179 ledamöter röstar ja.

Riksrättsdomstolen kan vid fällande dom utdöma böter eller fängelse som påföljd.

Sedan 1849 har det väckts riksrättsåtal vid fem tillfällen. De fyra första skedde åren 1856–1910.

Det senaste åtalet för riksrätt väcktes 1993 mot den tidigare justitieministern Erik Ninn-Hansen, De Konservative. Två år senare dömdes Ninn-Hansen till fyra månaders villkorligt fängelse för att olagligt ha stoppat familjeåterföreningarna av tamilska flyktingar från Sri Lanka.

Riksrätten i fallet med Inger Støjberg kommer att bestå av 13 domare från Högsta domstolen och 13 domare som är utsedda av folketinget. De politiskt tillsatta domarna får inte samtidigt sitta i parlamentet.

Rättegången mot Støjberg börjar den 2 september och 38 förhandlingsdagar är inplanerade. Rättegången ska slutföras den 30 november och dom väntas före jul.

Källa: Ritzau

Fakta: Detta har hänt

Fakta: Detta har hänt

I februari 2016 gav den dåvarande danska migrationsministern Inger Støjberg (då Venstre) en instruktion om att skilja asylsökande par åt, där ena parten var minderårig. En utredande kommission har kommit fram till att instruktionen var olaglig.

Även om det inte finns några bevis för att Støjberg gav en direkt instruktion om att bryta mot lagen anser den utredande kommissionen att hon var medveten om att instruktionen var lagvidrig.

Kommissionen fastslår även att Støjberg vid flera tillfällen har gett folketinget felaktiga eller vilseledande beskrivningar av händelseförloppet. Det har skett under såväl möten som i flera hundra skriftliga svar.

Om folketinget har fått felaktig information gjorde hon det inte med avsikt, har Støjberg själv uppgett.

Källa: Ritzau

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.