Fällda lindträd polisanmäls

Skåne/Kristianstad Nätverket Kristianstad består i dagsläget av omkring 20-25 privatpersoner som värnar om såväl Kristianstads förflutna som om kommunens framtid.
Publicerad 5 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
De gamla lindträden vid kyrkan har fått ge plats för stängsel och byggbodar. Foto: Markus Danielsson
De gamla lindträden vid kyrkan har fått ge plats för stängsel och byggbodar. Foto: Markus Danielsson

Nätverket Kristianstad består i dagsläget av omkring 20-25 privatpersoner som värnar om såväl Kristianstads förflutna som om kommunens framtid.

När det blev känt att det gamla rådhusets fasader kommer att se helt annorlunda ut efter den nuvarande renoveringen gick nätverket rejält i taket.– Det är ett fruktansvärt ingrepp i Kristianstads kulturhistoriska hjärta och brist på respekt för det förflutna, säger exempelvis Daniel Gustafsson som är en av medlemmarna i Nätverk Kristianstad.

Nästa detalj som har fått nätverket att rasa är det faktum att sex gamla lindträd från 1800-talet helt enkelt höggs ner när ombyggnaden av rådhuset inleddes för några månader sedan. Träden var planterade mellan kyrkan och rådhuset.Nu är de utplånade och har fått lämna plats för ett antal bodar där arbetarna som renoverar rådhuset håller till.

För att riktigt understryka sitt missnöje med de kapade träden har Nätverket Kristianstad polisanmält händelsen. Man kräver att kommunen ska betala ett stort skadestånd för att ha fällt träden.– Utöver skadeståndet kräver vi även att kommunen ska återställa gatan i det skick som den var innan ombyggnaden startade. Det spelar ingen roll om det i så fall blir svindyrt att sätta dit nya, fullstora träd. Det ska göras ändå, dundrar Daniel Gustafsson vidare.

Daniel Gustafsson och hans likasinnade hänvisar även till andra fall där personer som har fällt träd har blivit dömda av det svenska rättsväsendet.– Det finns bland annat ett fall i Bromma där en man fick betala skadestånd enligt lagen om olovlig trädfällning, fortsätter Daniel Gustafsson.

Han hänvisar också till den ritning som visar hur området kring rådhuset kommer att se ut när renoveringen är färdig år 2014.– På den ritningen är de fällda träden med. Hur fasen ska de lösa det, funderar Daniel Gustafsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.