Familjerna besvikna och förvånade

Kultur och Nöje Familjen Rosenkjaer Kjellström från Ystad, som levde med himbafolket i Namibia under tre veckor, har valt att inte ge några kommentarer till SVT och Eyeworks erkännande om att de inte har haft tillstånd för sitt filmande.
Publicerad 31 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Familjen von Scheele. Foto: Eyeworks
Familjen von Scheele. Foto: Eyeworks

Familjen Rosenkjaer Kjellström från Ystad, som levde med himbafolket i Namibia under tre veckor, har valt att inte ge några kommentarer till SVT och Eyeworks erkännande om att de inte har haft tillstånd för sitt filmande. - De väljer att inte uttala sig i nuläget. De har fullt upp med annat, säger Anna-Maria Havskogen, pressansvarig för "Den stora resan". Familjen von Scheele, som spenderade sina veckor hos mentawaierna på den indonesiska ön Siberut, berättar att en nyhet som denna fick dem att tänka till. - Man blir besviken. Det ska inte gå till på det sättet, säger Birgitta von Scheele, dottern i familjen. Hennes mamma, Laila, tillägger: - Det fick oss att börja tänka på om det hade varit samma sak med mentawaierna. Men vi upplevde att allt gick helt korrekt till där, säger Laila von Scheele. Familjen Karlsson från Ludvika, som reste till ön Tanna i melanesiska öriket Vanuatu, har inget annat än positiva erfarenheter av inspelningarna. - Men man blir förvånad. Vi är så dåligt insatta i det där som har blåsts upp i helgen, att vi inte kan säga något egentligen, säger pappan Christer Karlsson.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.