Annons

Färre på iva – men oro för bakslag

Antalet patienter som kräver intensivvård för covid-19 minskar sedan några dagar tillbaka. Men inläggningarna i slutenvården fortsätter att öka.
Coronaviruset • Publicerad 11 februari 2022
Allt färre vårdas på iva de senaste dagarna. Arkivbild.
Allt färre vårdas på iva de senaste dagarna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 7 februari vårdades 115 patienter för covid-19 på iva totalt i Sverige. Tre dagar senare hade antalet sjunkit till 94. Men även om minskningen procentuellt sett kan tyckas stor så följer utvecklingen den senaste månadens mönster där antalet covidsjuka på iva pendlat mellan 100 och 120 patienter, enligt uppgifter från Svenska Intensivvårdsregistret (SIR).

När det gäller slutenvården ökar dock inläggningarna i hela landet med undantag för några regioner. Just nu vårdas 2 139 patienter på sjukhus för covid och smittkurvan har fortsatt att stiga brant sedan julhelgen.

Annons

Tidigare under pandemin har de två kurvorna över inläggningar i slutenvården och iva följts åt.

– Men sedan årsskiftet finns det inte längre en följbar relation mellan covid och hur många iva-patienter det blir, säger Johnny Hillgren, ordförande för SIR.

Ingen förklaring

Hög vaccinationstäckning i kombination med lindrigare sjukdom av omikron-varianten skulle kunna vara anledningar.

– Men vi har ingen riktigt säkert förklaring till varför det blev så, understryker Johnny Hillgren.

Minskningen av iva-patienter syns främst i storstadsregionerna Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Skåne med närliggande län Halland och Blekinge.

I dagsläget vårdas en patient på iva i snitt omkring tio dagar. I mars förra året var det 15 dagar.

– Tiden på iva för covidpatienter har klart minskat. De som ligger där nu är i väldigt stor övervikt ickevaccinerade, säger Johan Styrud.

Snabbare till iva

Likaså går det aningen fortare för svårt sjuka covidpatienter att förflyttas från slutenvården till iva.

– Vi är kanske lite mer aggressiva i att behandla detta nu än under våg ett och två. Blir du väldigt dålig så kommer du till iva fortare nu, säger Johan Styrud.

Samtidigt ska understrykas att det är en väldigt liten grupp som hamnar där. Precis som tidigare är det ovaccinerade patienter eller de som redan är sjuka i annat, till exempel kol eller typ-2 diabetes som i störst utsträckning kräver intensivvård.

Annons

– Då blir den andra åkomman oftast så påverkad, så ett plus ett blir mer än två, förklarar Johan Styrud.

Eftersom provtagning inte längre genomförs på samma sätt som tidigare och förhållandet mellan slutenvården och förväntade patientantal på iva inte längre följer en tydlig trend är det svårt att uppskatta hur utvecklingen kommer att bli.

Befarar bakslag

Men enligt Johnny Hillgren finns farhågor att ett bakslag ska följa på onsdagens glädjeyra.

– Vi har en oro inom iva-nätverket i Sverige att vi kommer att få en ökning nu, om de avvecklade restriktionerna skulle medföra konsekvenserna att fler blir smittade. Allt hänger på hur folk hanterar det faktum att restriktionerna släppts, att man fortsatt tar detta på allvar.

Johan Styrud – som flera gånger tidigare larmat om krisläget i vården – är försiktigt hoppfull.

– Jag har respekt för situationen, men tror att det kommer att ordna sig, säger han och tillägger att vi har svaret först om två till tre veckor.

Pressat för vården

På fredagseftermiddagen kom region Stockholms senaste siffror som visar att nästan 600 covid-patienter vårdas på regionens sjukhus, varav 30 på iva.

Antalet covid-sjuka i kombination med ett stort antal halkskador och hög sjukfrånvaro bland personalen sätter hårt press på vården i regionen, med långa väntetider vid akutmottagningarna som följd.

Fem av sex sjukhus i regionen är i stabs- eller förstärkningsläge.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons