Fauci vill bort ur Trumps valreklam

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci vill att kampanjen bakom president Donald Trumps försök att bli återvald, drar tillbaka en reklamfilm där Fauci citeras. Fauci hävdar att den mening som används i filmen är helt ryckt ur sitt sammanhang.
Publicerad 12 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s främste smittskyddsexpert doktor Anthony Fauci vill inte vara med i Donald Trumps valfilm. Arkivbild.
USA:s främste smittskyddsexpert doktor Anthony Fauci vill inte vara med i Donald Trumps valfilm. Arkivbild.Foto: Kevin Dietsch /AP/TT

Anthony Fauci – som under Trumps presskonferenser om coronaviruset i våras blev ett känt ansikte över stora delar av världen – säger i intervju med CNN att valfilmen är "olycklig och verkligt nedslående".

– Jag anser det, svarar smittskyddsexperten på en fråga i intervjun om han tycker att filmen borde dras tillbaka.

"Jag kan inte tänka mig att någon skulle kunna ha gjort mer", säger Anthony Faucis i filmen.

Men smittskyddsexperten förklarar att hans uttalande inte alls gäller Trump, vilket alla som ser klippet leds att tro.

Gäller egna gruppen

I den halvminutslånga reklamfilmen säger en berättarröst precis före Faucis ord att "president Trump tog sig an viruset med full kraft, precis som ledare ska göra", men klippet på experten kommer från en intervju med Fox News i mars, där han pratar om arbetet han och hans egna grupp specialister gjorde.

När nyheten blev känd i USA på söndagen sände Fauci en skriftlig kommentar till CNN och konstaterade där att "under mina nära fem årtionden i det allmännas tjänst har jag aldrig officiellt stöttat någon politisk kandidat".

"Kommentarerna som tillskrivs mig utan mitt medgivande i Republikanernas kampanjfilm är tagna ur sitt sammanhang från ett brett uttalande gjort för flera månader sedan om insatserna som federal hälsovårdspersonal stod för".

"Dr Faucis egna ord"

Trumpkampanjen å sin sida har försvarat filmen och användandet av citatet, först genom kampanjchefen Tim Murtaugh, och någon timme senare av presidenten själv.

"Det är verkligen Dr Faucis egna ord. Vi har gjort ett 'fenomenalt' jobb enligt vissa guvernörer. De flesta håller med. Och nu kommer nya vaccin och botemedel, långt tidigare än förutspått", skriver Trump på Twitter.

Enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet har drygt 214 000 amerikaner mist livet till följd av coronaviruset och 7 761 000 personer har bekräftats smittade.

Martin Yngve/TT

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci lyssnar på president Donald Trump under en presskonferens i april i år.
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci lyssnar på president Donald Trump under en presskonferens i april i år.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.