Fem döda i pilbågsattack i Norge

Fem person har dödats och två har skadats av en man med pilbåge som angripit människor i norska Kongsberg, bekräftar norsk polis.
En misstänkt gärningsman har gripits.
Bland de skadade finns en polis som inte var i tjänst vid tillfället.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Flera personer har dödats och skadats i norska Kongsberg.
Flera personer har dödats och skadats i norska Kongsberg.Foto: Anders Humlebo/TT

Strax efter klockan 18 lokal tid larmades polisen i Kongsberg om en man som gick omkring i centrum med pil och båge. En kvart senare stod det klart att han hade skjutit mot andra människor och alla närboende uppmanades att hålla sig inomhus.

Polisen bekräftar att fem personer har dödats. Två personer har skadats och en av dem ska vara en polis som då var ur tjänst.

Gärningsmannen bedöms i nuläget inte ha haft några medgärningsmän.

De två personer som skadats vårdas på intensivvårdsavdelning för närvarande, berättar polischefen Øyvind Aas. Men han har inte fått några indikationer på att tillståndet är livshotande för någon av dem.

När det gäller de döda vill han ännu inte berätta något om ålder eller kön.

"Hemska bilder"

– Bilderna från Kongsberg i kväll är hemska. Det är fruktansvärda handlingar som begåtts mot flera personer och en väldigt dramatisk situation som drabbat Kongsberg, säger Norges avgående statsminister Erna Solberg under en presskonferens tillsammans med justitieminister Monica Mæland.

– Jag förstår att många är rädda. Därför är det viktigt att understryka att polisen anser sig ha kontroll på situationen, fortsätter Solberg.

Solberg och Mæland säger att de har informerat den tillträdande statsministern Jonas Gahr Støre och att det förestående regeringsskiftet – som ska ske på torsdag – inte bör påverka hanteringen av händelsen.

– Det vi har har fått höra från Kongsberg i kväll vittnar om att en hemsk och brutal handling har begåtts, säger Støre till nyhetsbyrån NTB.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar attacken på sociala medier.

"Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära", skriver Löfven på Twitter.

Flera brottsplatser

Kongsberg ligger sydväst om huvudstaden Oslo och har omkring 20 000 invånare.

Gärningsmannen har rört sig över ett större område på Vestsiden, den västra sidan av den älv som delar staden. Den mesta uppståndelsen tycks ha skett i eller vid en livsmedelsbutik. Det ska finnas flera brottsplatser och ett stort område har spärrats av.

Øyvind Aas säger att polisen hade bristande översikt till en början och att man ännu måste lägga ihop pusselbitarna i händelseförloppet.

Gärningsmannen använde pil och båge vid den tidpunkt då polisen larmades och "utförde några av handlingarna med den".

– Men det måste vi få fullständig översikt över, säger Aas, som inte kommenterar uppgifter om att mannen också använt kniv.

– Vi får återkomma med hela bilden. Vi ber om förståelse för att vi ännu inte har hela händelseförloppet.

Olika uppgifter i norska medier gör gällande att människor tycks ha blivit angripna på olika sätt och orsakats bland annat stickskador.

Polisen jagade en man längs med en av de stora gatorna i centrum, berättar ett vittne för lokaltidningen Laagendalsposten.

Polisen öppnade eld mot den misstänkte gärningsmannen under den jakt som uppstod, bekräftar polischefen Aas, utan att gå in på hur många skott som avlossades.

– Det får vi återkomma till, säger han.

Mannen ska ha varit utom polisens kontroll under en period innan de kunde genomföra gripandet.

Inledande konfrontation

En 24-årig student som bor i området säger till tidningen Verdens Gang att han satt och tittade på tv när han hörde sirener utanför.

– Plötsligt hörde jag poliser skrika utav helvete: "Lägg dig ned!", säger han.

Den misstänkte greps ungefär en timme och en kvart efter det allra första larmet. Myndigheterna vill ännu inte gå ut med några detaljer om den gripne.

Oklart motiv

Den norska polisen har skickat nationella resurser, en särskild insatsstyrka och en bombgrupp till Kongsberg. Arbetet på flera stora, avspärrade platser på Vestsiden kommer att pågå allra minst hela natten.

Den norska säkerhetspolisen PST hålls underrättad, enligt VG.

– Givet händelseförloppet är det naturligt att utreda om det kan vara en terrorhandling, men den gripne har inte hörts än och det är för tidigt att säga vad som kan kopplas till hans motivation, säger Øyvind Aas.

Alla poliser i hela Norge har fått tillfälliga order om att bära vapen, meddelar den högsta polisledningen. Norska poliser bär i utgångsläget inte vapen.

Vid sidan av polisens arbetet har Kongsbergs kommun har gått in i ett krisläge.

– Det är en tragedi för alla berörda. Jag finner inte ord, säger kommunstyrelseordföranden Kari Anne Sand till VG.

Martin Mederyd Hårdh/TT

En man har angripit flera personer i norska Kongsberg.
En man har angripit flera personer i norska Kongsberg.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Poliser vid avspärrningar i Kongsberg.
Poliser vid avspärrningar i Kongsberg.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
En pil i en husvägg i Kongsberg.
En pil i en husvägg i Kongsberg.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Situationen i Kongsberg beskrivs som svår att få en överblick av.
Situationen i Kongsberg beskrivs som svår att få en överblick av.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.