Annons

Fem saker att ha koll på inför Sametingsvalet

9 220 samer i Sverige är berättigade att rösta fram de 31 företrädare som ska sitta i Sametinget de kommande fyra åren. Men vilken makt har egentligen Sametinget? Och vad krävs för att få rösta?
Publicerad 15 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Valsedlar i en vallokal i Stockholms under 2009 års val till Sametinget. Det finns 747 registrerade samer i Stockholms län.
Valsedlar i en vallokal i Stockholms under 2009 års val till Sametinget. Det finns 747 registrerade samer i Stockholms län.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt konstitutionen består Sverige av två folk och därmed har vi två nationella val – ett till riksdagen och ett till Sametinget, som invigdes 1993 för att förbättra samernas möjligheter att bevara och utveckla sin kultur som ursprungsfolk.

Annons

Även om Sametinget inte har något faktiskt självbestämmande så kan det driva samepolitiska frågor och bidra till förändringar på nationell nivå. Vinnarna i valet har därmed störst möjlighet att påverka riksdag, regering och den samhälleliga opinionen.

Sametingets huvudkansli finns i Kiruna, med lokalkontor i Jokkmokk, Tärnaby och Östersund.

Åtta olika partier har registrerat sig för valet. Fyra partier – Guovssonásti, Samerna, Samelandspartiet/Sámiid Riikkabellodat och Skogssamerna/Vuovdega – har under den senaste mandatperioden tillhört den styrande majoriteten. Jakt- och fiskesamerna, Landspartiet Svenska samer och Min Geaidnu har varit i opposition. Därtill kommer det nystartade Nya samiska reformpartiet.

Det finns inga spärrar mot småpartier, som i valet till riksdagen.

Valdeltagandet 2017 var relativt lågt, 58 procent. Det högsta valdeltagandet registrerades i det första Sametingsvalet någonsin 1993 – 72 procent.

Partiet Jakt- och fiskesamerna blev i fjolårets val största parti. Samtidigt gick de oppositionella partierna som står nära rennäringen, Samelandspartiet, Guovssonásti och Skogssamerna, framåt. För egen majoritet i det 31 mandat starka Sametinget krävdes då ytterligare ett mandat, ett stöd som partierna till slut hittade hos partiet Samerna.

På grund av åsiktsskillnaderna i frågan kring vem som ska ha rätt att nyttja land och vatten är Sametinget splittrat i två block, vilket enligt bedömare gör att myndighetens makt försvagas utåt.

Annons

I slutdebatten inför årets val, som anordnades av Sveriges Radio Sameradion, fick partierna frågan som splittrar blocken: "Måste man i ditt partis framtidsvision om det samiska samhället vara medlem i en sameby för att exempelvis jaga och fiska med stöd av renskötselrätten?"

Nya samiska reformpartiet: Nej.

Samelandspartiet/Sámiid Riikkabellodat: Ja.

Skogssamerna/Vuovdega: Nej.

Guovssonásti: Nej.

Landspartiet Svenska samer: Ja.

Min Geaidnu: Nej.

Samerna: Nej.

Jakt- och fiskesamerna: Nej.

Annons

För att få rösta till Sametinget måste du vara över 18 år, ha eller ha haft samiska som språk i hemmet och anse dig vara same. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Förr slog svenska staten fast att bara de som hade renar och ägnade sig åt renskötsel räknades som samer.

45,2 procent av de 9 220 samer som anmält sig till röstlängden 2021 är bosatta i Norrbottens län; 22,6 procent i Västerbotten. Därefter kommer Stockholms och Jämtlands län.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Fakta: Val till Sametinget

Fakta: Val till Sametinget

I Sametingsvalet väljer det samiska folket 31 företrädare till det folkvalda organet, kallat plenum. Plenum väljer i sin tur styrelse och styrelse-ordförande, presidium och ordförande (talman) samt ett flertal nämnder. Du röstar inte bara på ett parti utan har också möjlighet att personrösta genom att kryssa en person som du har förtroende för.

Sametingsvalet äger rum den tredje söndagen i maj vart fjärde år. 2021 sker valet den 16 maj. 24 vallokaler från Karesuando i norr till Göteborg i söder står redo för att på ett coronasäkert sätt ta emot väljare som vill rösta i vallokal, men även poströstning går bra.

Bara samer över 18 år som blivit upptagna i röstlängden kan utöva sin rösträtt i valet. Sista dag för anmälan till röstlängden är generellt den 20 oktober året innan valet.

Källa: Sametinget

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons