Festivalen som vill vara ”konserthus på landet”

Kultur och Nöje Idén till Vallbyfestivalen, som i år äger rum 13-15 juli, kläcktes av operasångerskan Kristina Hanson och dirigenten Andreas Hanson när de som sommar-skåningar kom till den skånska byn.
Publicerad 9 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Pianisten Ewa Kupiec spelar på Bäckagården 13 juli. Foto: Pressbild
Pianisten Ewa Kupiec spelar på Bäckagården 13 juli. Foto: Pressbild

Idén till Vallbyfestivalen, som i år äger rum 13-15 juli, kläcktes av operasångerskan Kristina Hanson och dirigenten Andreas Hanson när de som sommar-skåningar kom till den skånska byn.- Här fanns redan keramik och bildkonst, men vi tyckte att när det gällde musik fanns det plats för mer, säger Kristina Hanson, som är producent för festivalen.

Tanken var redan från början att göra stor musik med en mindre orkester, "kammarmusik extra lyx".  - Dessutom insåg vi genast att kyrkan i byn är en utmärkt konsertkyrka, alla ser bra och det är väl avvägd akustik. Vi förstod att det skulle funka och blev inspirerade. Men var inte tanken att ni skulle vila på semestern?- Vi är inte så bra på det och dessutom längtade vi efter att få göra något tillsammans. Det är inte alltid man får tillfälle som frilans. Idén bygger också på den här härliga byn med mycket volontära krafter. Det känns lite som om byn väcks till liv dessa dagar. I år är det två privatpersoner som upplåter plats för konserter, en trädgård för barnkonserten och en loge för ytterligare en konsert.Vallby Sinfonietta består av musiker från en rad olika orkestrar. Musikerna kommer bland annat från Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Hovkapellet och Svenska Kammarorkestern i Örebro.- Många av dem har Andreas arbetat med och hade kontakter med tidigare. Det är musiker som är skickliga och som vi vet är sugna på utmaningen det innebär att till exempel spela Mahler på 15 personer i stället för med en hel symfoniorkester.

Programmet under festivalen är ambitiöst med sex konserter, workshops, barnkonsert och konsertintroduktion.  - Vi har valt att ha det ambitiöst och inte ha för mycket lightmusik. Vi kompromissar inte och vi har ingen brist på idéer, säger Kristina Hanson. Det är nytt för i år med work-shops, det känns kul att kunna erbjuda det också. Det ökar på festivalkänslan. Sånglektionerna har rönt ett väldigt stort intresse.

Ett litet udda inslag under festivalen är Edda Magnason.- Vi hade egentligen tänkt fråga om hon ville vara solist i ett klassiskt verk, men nu blir det så att hon sjunger och så mixar vi det med en stråkkvartett ur Sinfoniettan som spelar Philip Glass.Publiken på festivalen har pendlat kring 900 besökare per år.- Det har vi haft från början, men vi skulle kunna ta fler även om det varit ganska väl besatt i bänkarna. Det finns mycket publik här ute som är vana vid att gå på konserter och operor och vi upplever oss lite som "ett konserthus på landet, ", säger Kristina Hanson.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.