Fick kämpa mot feldaignos

Skåne Sjukhuset i Hässleholm diagnostiserade Lisa Holm för en livsfarlig sjukdom. Men de hade fel.
Publicerad 22 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Vårdförbundet är inte kritiska till sammanslagningen av klinikerna på sjukhuset.                                                                      Arkivbild
Vårdförbundet är inte kritiska till sammanslagningen av klinikerna på sjukhuset. Arkivbild

Nu riktar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, mycket skarp kritik mot läkaren och sjukhuset för att sjukdomen inte fastställdes med ett blodprov.

Om det hade gjorts så skulle Lisa Olsson sluppit leva i tron att hon, och hennes familj hade Gauchers sjukdom, som bara drabbar ytterst få i Sverige. Bristen på ett ensym leder till att olika organ, främst mjälten och levern, förstoras och skadas av sjukdomen.

– Det mest chockerande var att läkaren aldrig utförde någon undersökning på mig när han ställde diagnosen på sjukdomen, berättar Lisa Olsson för tidningen.

Hon gick hem från sjukhuset och satte sig framför datorn och läste in sig på Gauchers sjukdom och fick en chock.

I Lisa Olssons familj finns skelettförändringar, som kräver operationer och behandlingar. Läkaren hade kopplat samman skelettförändringen med Gauchers sjukdom.

Hon fick klart för sig att det var genom ett blodprov som diagnosen på sjukdomen endast kan fastställas.

– Jag kontaktade ortopeden i Hässleholm, eftersom de fastställt diagnosen, och bad om ett blodprov och utredning, berättar Lisa Olsson.

Men hon fick nobben. Sköterskan hänvisade henne till vårdcentralen, som hon själv fick kontakta. Sjukhuset gör inte sådana utredningar, trots att de hade ställt diagnosen.

Vid det här laget hade det gått nästan tre månader sedan diagnosen ställdes. Lisa Olsson och hennes familj och släktingar var totalförvirrade för de olika besked som gavs.

Strax före midsommar förra året kallades Lisa Olsson till vårdcentralen Vilan i Kristianstad.

En läkare sa att en remiss kunde skickas till Centralsjukhuset för provtagning, som sedan skickar provet för analys till Sahlgrenska i Göteborg.

– Men vårdcentralen ändrade sig och sa att de inte kunde ta hand om en eventuell diagnos av Gauchers sjukdom, säger Lisa Olsson.

Hon stod i kontakt med Gauchercentrumet i Stockholm, som visste hur man tar blodprov för sjukdomen. Lisa Olsson tog själv kontakt med Sahlgrenska i Göteborg, som skickade remiss om provtagning och hur provet ska tas om hand.

Läkaren på Vilan bad att få remissen av Lisa Olsson så han kunde bestämma tid för provtagning på CSK.

Den 3 augusti meddelade vårdcentralen Vilan att de inte tänkte hålla i utredningen om Gauchers sjukdom, eftersom om diagnosen stämde så var de ändå tvungna att remittera Lisa Olsson till en specialistmottagning.

Remissen skickades till endokrinologmottagningen på CSK.

– När jag besökte Vilans vårdcentral för nya ortopediska inlägg fick jag veta att endokrinologen hade skickat remissen för utredning av Gauchers sjukdom till hematologmottagningen på CSK, berättar Lisa Olsson.

Den 6 oktober fick Lisa Olsson till slut sitt blodprov taget på CSK och några veckor senare fick hon beskedet att hon inte led av Gauchers sjukdom.

– Det var en stor glädjedag för mig och vår familj. Att det skulle ta ett halvår är inte klokt och att jag själv fick ordna med remisser och provtagning. Jag kan heller inte begripa varför vårdcentralen inte kunde tagit ett blodprov och skickat iväg det för analys.

Lisa Olsson anmälde den felaktiga diagnosen till IVO för att andra människor inte ska råka ut för samma sak.

IVO konstaterar att vården inte har levt upp till kraven på en god vård. Först efter Lisa Olssons påtryckningar inleddes en utredning av Gauchers sjukdom, samt att det tog mycket lång tid innan hon fick en korrekt hänvisning till en lämplig klinik.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.