Annons

Finland rustar broar och vägar för militären

EU • Publicerad 8 september 2023
Finländska soldater under övning i Niinisalo i våras. Arkivfoto.
Finländska soldater under övning i Niinisalo i våras. Arkivfoto.Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva/AP/TT

Finlands regering söker EU-stöd på motsvarande en halv miljard kronor för att förbättra kapaciteten för militärtransporter både till lands och till havs.

"Dessa noggrant utvalda projekt bidrar till att bygga upp ett tryggt Finland med god försörjningsberedskap. Med tanke på hela Europa är det viktigt att Finland är aktivt när det gäller att förbättra den militära rörligheten och ansöker om finansiering i god tid", säger kommunikationsminister Lulu Ranne i ett pressmeddelande.

Pengarna, totalt 43,16 miljoner euro, söks till nio projekt. Det gäller bland annat finansiering av en grundlig reparation av bron över Torne älv, järnvägen mellan Uleåborg och Laurila, strax utanför Kemi, samt fördjupning av en farled i Hangö. Pengarna söks från de medel inom EU-fonden CEF som öronmärkts för att förbättra den militära rörligheten i Europa.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons