Annons

Fitch: Argentina nära konkurs

Ekonomi • Publicerad 25 mars 2023
Jonathan Palacios och hans då åttaåriga son som också heter Jonathan, drar en kundvagn med kartonger de hoppas kunna sälja i Buenos Aires i en bild från augusti.
Jonathan Palacios och hans då åttaåriga son som också heter Jonathan, drar en kundvagn med kartonger de hoppas kunna sälja i Buenos Aires i en bild från augusti.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Argentina närmar sig konkursstatus när det gäller förmågan att betala tillbaka sina skulder i utländska valutor, enligt kreditvärderingsbolaget Fitch.

Fitch sänker Argentinas IDR-värdering två snäpp från CCC- till C, vilket är steget ovanför konkursstatus.

Annons

Beskedet kommer sedan Argentina beordrat delar av den offentliga sektorn att byta sina skulder i utländsk valuta mot den egna peson, samt byta statspapper i främst dollar till peso.

Fitch uppger att när beslutet träder i kraft så kommer man att sänka betyget igen till konkursstatus (RD).

Argentina har förklarat beslutet som ett försök att bromsa minskningen av landets utländska valutareserver, stabilisera marknaderna och bekämpa inflationen, som är på omkring 100 procent, enligt AFP.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons