Annons

Fler covidpatienter i slutenvården

Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 fortsätter att öka i nästan alla landets regioner.
Coronapandemin • Publicerad 3 februari 2022
Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 fortsätter att öka i nästan alla landets regioner. Arkivbild.
Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 fortsätter att öka i nästan alla landets regioner. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nästa vecka lyfts alla pandemirestriktioner eftersom pandemin bedöms vara under kontroll. Samtidigt ökar antalet covidpatienter på många av landets sjukhus. Men ökningen är inte lika kraftig som för ett par veckor sedan. Den 2 februari vårdades 2 000 patienter med bekräftad covid-19 inom slutenvården i landet.

Mycket är också bättre vad gäller sjukhusvården för covidpatienter, bland annat uppger flera regioner att vårdtiderna är kortare. I till exempel Region Skåne har vårdtiden gått från 10,1 dygn till 5,7 dygn på ett år.

Annons

– Belastningen på sjukvården är mindre nu än under andra vågen trots den höga smittspridningen, säger Fredrik Månsson.

Förklaringen är att de i det äldsta och sköraste skiktet av befolkningen är så väl vaccinerade.

– - Det är ovanligt att 30- och 40-talister inte är vaccinerade, säger Månsson.

Ser ljuset i tunneln

Att fler yngre behöver sjukhusvård för covid än tidigare förklaras dels genom den extrema smittspridningen, dels med att det är en högre andel ovaccinerade bland födda på 1980- och 90-talet än bland de äldre.

Fredrik Månsson anser att Sverige lyckats med att vaccinera bort stora delar av pandemin och att framtiden nu ser lite ljusare ut.

– Även om vaccinerna inte skyddar oss från att bli smittade så skyddar det från allvarlig sjukdom. Vi är på väg mot en bra immunitet i befolkningen där coronaviruset kan bli som ett vanligt säsongsinfluensavirus som i de flesta fall gör oss sjuka i några dagar.

Siffror släpar efter

Inte heller alla som ligger på sjukhus med konstaterad covid-19 vårdas primärt på grund av det. De är många som har behövt sjukhusvård av andra skäl.

En helt uppdaterad bild av läget är svår att få då informationen redovisas olika i regionerna och i vissa fall först när patienten skrivs ut. Men den 22 januari var det enligt Folkhälsomyndigheten 46 procent av dem som vårdades inom slutenvården med konstaterad covid-19 som hade covid-19 som huvuddiagnos.

Bilden av att det nu är omkring hälften av patienterna som primärt vårdas för covid-19 delas av läkare som TT varit i kontakt med.

– Uppskattningsvis är hälften av de covidsmittade inlagda av andra orsaker. Det är den stora skillnaden jämfört med för ett år sedan då inläggningarna i slutenvården var i paritet med vad de är nu, säger Magnus Gisslén, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.

För tidigt att släppa

Annons

Samtidigt ska restriktionerna för att minska smittspridningen snart tas bort.

Men det är för tidigt tycker bland andra Fredrik Månsson. Han anser att restriktionerna kunde ha fått ligga kvar några veckor till, för sjukvårdens skull.

– Skillnaden nu jämfört med i pandemins början är att vi har personal som slitit hårt under lång tid och många, framför allt sjuksköterskor, som nu slutar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons