Annons

Fler evakueringar i översvämningarnas spår

Norge hukar fortsatt under extremvädret Hans som lett till översvämningar, broras och isolerade samhällen.
Närmare 4 000 människor har tvingats evakuera och i Hønefoss, nordväst om Oslo, fortsätter samhället att tömmas.
Norge • Publicerad 10 augusti 2023
Hønefoss har drabbats hårt av översvämningar och vattennivån i Storelva väntas stiga ytterligare.
Hønefoss har drabbats hårt av översvämningar och vattennivån i Storelva väntas stiga ytterligare.Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Kartan visar några drabbade områden i Norge.
Kartan visar några drabbade områden i Norge.Foto: Anders Humlebo/TT
Vattenmassorna har gjort det omöjligt att ta sig till Nesbyen i Hallingdal och omkring 200 personer är isolerade.
Vattenmassorna har gjort det omöjligt att ta sig till Nesbyen i Hallingdal och omkring 200 personer är isolerade.Foto: Frederik Ringnes/NTB/TT

I östra Norge har extremvädret lett till ökade vattennivåer i flera älvar. Norges vatten- och energimyndighet (NVE) uppger att vattennivån i älven Gudbrandsdalslågen är sju gånger högre än normalt, skriver publice service-bolaget NRK.

Översvämningarna i Drammensälven kan bli de värsta hittills. Kulmen har nåtts i de övre delarna, men vattenflödet ökar nedströms.

Annons

– Det är inte över även om solen skiner och det ser lugnt ut, säger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl på besök i Drammen på torsdagen.

Vattnet stiger

I Hokksund utanför Drammen evakuerades under torsdagskvällen ett 80-tal bostäder, längs älven.

– Vattnet fortsätter att stiga, men jag tror inte att vi måste evakuera fler, säger kommunordförande Knut Kvale till Drammens Tidende.

Bara något hundratal meter uppströms har dammluckor stått öppna sedan onsdagen, i syfte att undvika översvämningar. Trots det väntas nivåerna i dammen öka även under fredagen. Om dammen skadas riskerar vattennivån i Hokksund stiga med 70 centimeter.

– Normalt forsar 300 kubikmeter vatten ut ur dammen varje sekund. Nu ligger vi på 1 800 kubikmeter per sekund, säger Jan Erik Eldor på Å Energi Vannkraft till Drammens Tidende.

Höga flöden nära Oslo

Störst oro har NVE dock för sjön Mjøsa vid Hamar, vars vattennivå tros stiga ytterligare en meter fram till lördagen från torsdagens nivå. Och det vattnet ska sedan rinna ner genom älven Vorma mot sjön Øyeren och Oslofjorden.

– Det kan bli lika höga flöden i Øyeren som rekordåret 1995, säger Stein Beldring på NVE till NRK.

Som värst tror myndigheten att det blir i området på söndag och måndag.

I Braskereidfoss, där ett kraftverk översvämmades och en damm brast på onsdagen, har polisen sprängt elkablar från kraftverket som riskerade att rasa.

Sprängningen var enligt NRK kontrollerad och gjordes för att förhindra värre skador. Ledningarna var inte strömförande.

Över 4 000 evakuerade

Annons

Mer än 4 000 personer hade under torsdagen behövt lämna sina hem på grund av ras- och översvämningsrisk. Bara i Hønefoss strax söder om Innlandet har över 1 700 personer evakuerats till följd av översvämningar i älven Storelva som rinner genom stadskärnan.

Svenske Niclas Berggren, som bor i Hønefoss, fick en timme på sig att lämna sitt hem, berättar han för Sveriges Radio Väst.

– De kom och knackade på dörren och sa att nu måste ni åka, ni har en timme på er, säger han och tillägger:

– Man fick lite panik, vi plockade ihop det viktigaste och försökte ta med sånt som inte går att ersätta som lite foton och så.

Miljardkostnad

Vad ovädret kommer att kosta samhället återstår att se, men försäkringsbolagen har hittills registrerat närmare 5 000 översvämningsskador på byggnader och tomtmark.

Ersättningarna för dessa skador beräknas till cirka en miljard norska kronor, enligt Norska naturskadepoolen och Finans Norge. I beräkningarna ingår inte skador på vägar och annan infrastruktur.

På fredagen kommer det norska kungaparet att besöka Drammenområdet och kronprins Haakon ska på lördagen besöka Hole, Ringerika och Söndre Land.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons