Fler gravida använde cannabis under pandemin

Cannabisbruk bland gravida i Kalifornien, USA, ökade med över 20 procent under pandemin. Bruket bland gravida har ökat successivt de senaste decennierna, men stegrats under månaderna med covid.
Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Forskarna bakom studien uppmanar vårdpersonal att upplysa gravida om de risker cannabisbruk utgör för fostret. Arkivbild.
Forskarna bakom studien uppmanar vårdpersonal att upplysa gravida om de risker cannabisbruk utgör för fostret. Arkivbild.Foto: Tony Dejak/AP/TT

Av omkring 100 000 urinprov, som lämnats för screening i Kalifornien sedan pandemins intåg fram till årsskiftet, visade 8,14 procent spår av cannabisbruk vid analys. Det är en ökning med över 20 procent sedan tiden innan covid drabbade världen, då cannabisrester kunde påvisas i 6,75 procent av urinproven.

Sedan 2018 är det lagligt för alla över 21 i Kalifornien att konsumera och inneha en mindre mängd cannabis. Men cannabisanvändning bland gravida i USA har kunnat påvisas långt före legaliseringen. Bruket har också ökat under de senaste 20 åren, från uppskattningsvis 3,4 procent 2002 till 7 procent 2017.

Kvinnor som använt cannabis under graviditeten har i andra studier uppgett att det hjälper dem att lindra stress och oro. Forskarna bakom studien, som publicerats i The Journal of the American Medical Association, föreslår just den stress pandemin fört med sig som en förklaring till att bruket ökat.

Cannabisanvändning under graviditeten har bevisats kunna orsaka fosterskador och med studien följer en uppmaning till sjukvårdspersonal att upplysa gravida om riskerna och att föreslå andra metoder för stresslindring.

Tomas Lauffs/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.