Flera fall av covid-19 bland fångar

Inom Kriminalvården har det hittills konstaterats sex fall av covid-19 och ett 30-tal intagna med symtom har isolerats.
Det första fallet upptäcktes för en dryg vecka sedan men enligt Kriminalvården finns inga tecken på att viruset fått spridning inne på fängelser och häkten.
Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sex fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården.
Sex fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården.Foto: Claudio Bresciani/TT

Inför påskhelgen hade Kriminalvården sex konstaterade fall av covid-19 bland intagna. Fem av fallen finns i region Stockholm och ett fall har konstaterats i region Nord. Dessutom har ett 30-tal personer med misstänkta symtom avskildhetsplacerats för att inte riskera att sprida eventuell smitta vidare.

– De fem smittade i Stockholm har frisknat till och är åter på avdelningen och jobbar. Så totalt har vi nu en med "aktiv smitta", säger Jörgen From Nordin som är enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Han tycker att Kriminalvården hittills varit relativt förskonade med tanke på antalet fall och att det finns totalt 6 000–7 000 intagna. Och i nuläget finns inte tecken på intern smittspridning.

– Där vi har konstaterad smitta har vi inte sett att det har spridit sig till alla intagna, vilket vi var rädda för, säger Jörgen From Nordin.

Inom Kriminalvården har man än så länge inte brist på skyddsutrustning för den personal som har kontakt med de smittade eller dem med misstänkt smitta.

– Vi har god nivå på skyddsutrustningen just nu. Vi har fått tillskott av Försvarsmakten av skyddsmasker, skyddshandskar och förkläden. Vi tillverkar själva visir så vi är mer eller mindre självförsörjande där, säger Jörgen From Nordin.

Beatrice Nordensson/TT

Fakta: Kriminalvården

Fakta: Kriminalvården

Den sista december 2019 fanns det 32 häkten och 45 anstalter i Sverige.

Under 2019 var omkring 6 400 personer intagna på häkten eller anstalter varje dag. 2 000 av dessa satt på häkten och 4 400 var intagna på anstalt.

Kriminalvården har över 12 000 anställda.

Källa: Kriminalvården

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.