FN fördömer talibaners våld mot demonstranter

FN:s människorättsorgan fördömer vad man ser som talibanernas "alltmer våldsamma svar" på demonstrationer i Afghanistan.
Fyra människor dödades under de senaste protesterna, enligt FN-organet OHCHR.
Ännu ett civilt flygplan med över 100 evakuerade har under dagen lämnat Kabul.
Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Kvinnor demonstrerar i Kabul.
Kvinnor demonstrerar i Kabul.Foto: Wali Sabawoon/AP/TT

Talibanerna har använt batonger, piskor och skarp ammunition mot demonstranter, visar en FN-rapport enligt BBC.

"Vi uppmanar talibanerna att omedelbart upphöra med våldet samt med godtyckliga gripanden av dem som utövar sin rätt att fridfullt samlas, samt de journalister som bevakar protesterna", lyder ett uttalande från människorättsorganet.

Demonstrationer har pågått runtom i landet, där människor bland annat krävt respekt för kvinnors rättigheter.

Ytterligare plan lyfte

Efter att det första civila planet lyft under torsdagen kunde ytterligare ett chartrat plan lämna Kabuls flygplats under fredagen, med drygt 100 evakuerade afghaner och andra nationaliteter ombord.

Bland dem fanns en del amerikaner, samt 49 fransmän enligt franska UD.

Planets destination var Qatar.

Även sedan den militärledda västerländska evakueringen i augusti avslutats vill många fly, och USA rapporteras de senaste dagarna ha fått ut folk såväl med en Qatar Airways-flight till Doha som landvägen, i båda fallen med talibanskt samarbete.

Torsdagens flygning var "ett positivt första steg" i denna typ av kontakter med talibanerna – en organisation som länge varit terrorstämplad i västvärlden. Det säger Emily Horne, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

– De har visat flexibilitet, och de har varit affärsmässiga och proffsiga, säger Horne enligt medier i USA.

Ett måste

Även António Guterres beskriver de trevande kontakterna som lovande.

– Hittills, i de diskussioner vi haft, finns det åtminstone en mottaglighet för att prata, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Guterres betonar att det visserligen inte finns några garantier för vad kontakterna skulle kunna föra med sig. Men att samtal är ett måste "om vi vill att Afghanistan inte ska bli en knutpunkt för terrorism, om vi vill att kvinnor och flickor inte ska förlora alla rättigheter som förvärvats under föregående period, om vi vill att olika etniska grupper ska kunna känna sig representerade".

– Vi måste upprätthålla en dialog med talibanerna, där vi driver våra principer – en dialog med en känsla av solidaritet med det afghanska folket, säger han.

Hunger hotar

Utan att säga något om huruvida finansiella sanktioner bör hävas beskriver Guterres det som att att Afghanistans ekonomi måste "få andas" och att världen vill undvika en "ekonomisk kollaps".

– Miljoner och åter miljoner riskerar att dö av hunger, varnar han.

Guterres tillägger att talibanerna önskar erkännande och ekonomiskt stöd samt att få bort sanktionerna.

– Det ger en viss hävstång för det internationella samfundet.

Emma Gyllestad/TT

Henrik Samuelsson/TT

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.Foto: Paul White/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.