Annons

FN-möte om koranbränningar: Visa respekt

Samhälle • Publicerad 11 juli 2023
FN:s människorättschef Volker Türk. Arkivbild.
FN:s människorättschef Volker Türk. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

FN:s människorättsråd (UNHRC) har samlats för ett extrainsatt möte om "koranbränningar i Europa". FN:s människorättschef Volker Türk efterlyste i sitt inledningstal respekt för andras tro.

– Tal och hatiska handlingar mot muslimer; islamofobi, antisemitism samt tal och handlingar som angriper kristna eller minoritetsgrupper som ahmadier, bahaier eller yazidier, är uttryck för yttersta brist på respekt. Det är kränkande, oansvarigt och fel, sade Türk.

Annons

Pakistan tillsammans med flera andra muslimska länder har kallat till mötet. De hoppas på att människorättsrådet ska anta en resolution i frågan.

Efter en flera timmar lång debatt, då medlemsländer och ickestatliga organisationer framförde sin uppfattning, sköts själva omröstningen om resolutionen upp till onsdag.

Sveriges regering har tagit avstånd från den senaste koranbränningen i Stockholm.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons