FN-sändebud befarar Jemenkatastrof efter besök

FN:s särskilde sändebud i Jemen uppmanar de stridande parterna till en "inkluderande politisk uppgörelse".
Uppmaningen kommer efter att sändebudet Hans Grundbergs besökt landet, samtidigt som svåra strider rasar.
Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Jemenitiska regeringsstyrkor i Marib. Arkivbild.
Jemenitiska regeringsstyrkor i Marib. Arkivbild.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Svensken Hans Grundberg är tämligen ny som FN:s sändebud i den utdragna konflikten i Jemen, som lett till en enorm humanitär katastrof.

Efter två dagars besök i landet återvände Grundberg och hans delegation till Jordanien på onsdagskvällen.

Diplomaten Grundberg träffade flera högt uppsatta jemeniter under sitt besök, bland dem premiärminister Main Abd al-Malik Said i staden Aden där regeringen håller till. Anledningen är att huvudstaden Sanaa har erövrats av Huthirörelsen.

I ett uttalande konstaterade Grundberg att "de humanitära och ekonomiska följderna av kriget blir allt svårare för var dag att vända på i positiv riktning".

"Det finns ett brådskande behov att ändra färdriktning och verka för en inkluderande politisk lösning som får slut på konflikten", skriver Grundberg på FN-organet OSESGY:s hemsida efter sitt besök.

I mitten av oktober väntar FN:s säkerhetsråd på hans rapport.

Under tiden pågår svåra strider om den strategiskt viktiga staden Marib omkring tolv mil öster om huvudstaden Sanaa. Huthirörelsen genomför en omfattande offensiv för att inta staden, dit många tagit sin tillflykt från övriga Jemen.

Grim Berglund/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.