Annons

För många bor på Svalbard – men för få norrmän

Norge • Publicerad 25 mars 2023
Longyearbyen på Svalbards ska inte få fler invånare, om norska regeringen får som den vill.
Longyearbyen på Svalbards ska inte få fler invånare, om norska regeringen får som den vill.Foto: Lise Åserud/AP/TT

Norska regeringen vill inte att befolkningen på Svalbard växer. Ögruppens 2 600 invånare är mer än tillräckligt, anser den.

– Longyearbyen ska inte växa mer, säger statssekreterare John-Erik Vika (Sp) vid justitiedepartementet till Klassekampen, om ögruppens största samhälle.

Annons

Huvudmålet med den norska Svalbardpolitiken är att bevara lugn och stabilitet i den arktiska ögruppen. Men trots att de norska myndigheterna länge har haft som uttalat mål att befolkningen inte ska öka har det blivit fler permanentboende.

Dagens befolkning är rekordhög – 2 600 personer från 50 nationer. Andelen utlänningar är runt en tredjedel och ökar. Det är för få norrmän, anser Vika

– Vi är måna om kvalitet snarare än kvantitet, säger han.

Verksamheten i den sista kolgruvan närmar sig sitt slut och turismen kommer därefter att bli den dominerande näringen, tillsammans med forskning och satellitindustrin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons