Företagare välkomnar initiativet

Skåne/Kristianstad – Alla som köper svart arbetskraft bör rannsaka sig själva.
Publicerad 12 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Anders Ottosson arbetar på Göinge Bygg och har precis gett sig i kast med en renovering av en byggnad på P 2 som ska göras om till utbildningshus. Foto: Olof Svensson
Anders Ottosson arbetar på Göinge Bygg och har precis gett sig i kast med en renovering av en byggnad på P 2 som ska göras om till utbildningshus. Foto: Olof Svensson

– Alla som köper svart arbetskraft bör rannsaka sig själva. Jag undrar om det överhuvudtaget är lönsamt med dagens rotavdrag, säger Roger Svensson och pekar på det ansvar som också kunderna har att stoppa svartarbetet.

För hans företag är det en fråga om rättvis konkurrens. Företag som jobbar svart kan hålla ett lägre pris vilket missgynnar de som sköter sig. Hans personliga åsikt är att svartarbetet ändå har minskat i och med införandet av rotavdrag. Däremot välkomnar han att fler blir upplysta om nackdelar med att anlita svartarbete.

– Kunder är ofta noggranna med att kolla upp företag. Men det är ändå viktigt att kontrollera med skatteverkets register och med branschorganisationer. Göinge bygg arbetar främst mot större beställare inom offentlig verksamhet och där förekommer i princip aldrig svart arbetskraft. Problemet är vanligare i mindre verksamheter.– För oss är det ändå viktigt att kolla alla led, underleverantör på underleverantör. Att vara noggrann är en trygghet även för oss.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.