Förintelseminnen ska bevaras i EU

Antisemitism ska bekämpas snabbare på nätet och minnet av Förintelsen får inte glömmas bort.
För framtida generationer, manar EU-kommissionen i en ny strategi.
Publicerad 5 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
En davidsstjärna vid den judiska minnesplatsen vid det forna förintelselägret i Dachau i Tyskland. Arkivfoto.
En davidsstjärna vid den judiska minnesplatsen vid det forna förintelselägret i Dachau i Tyskland. Arkivfoto.Foto: Sven Hoppe/dpa/AP/TT

Tisdagens plan är den första som Bryssel tagit fram för att hantera antisemitism på ett samlat sätt.

Tre huvuddelar ingår:

* Hat och antisemitism på nätet ska plockas bort snabbare med hjälp av EU-pengar och nätindustrin.

* Bättre skydd utlovas till judiska helgedomar, men också för att öka kunskaperna om judiska traditioner.

* Ett särskilt nätverk ska skapas för att knyta ihop platser med koppling till Förintelsen och mer forskning utlovas om både nutida antisemitism och judisk kultur.

"Vi vill se den judiska kulturen frodas igen, i hjärtat av våra samhällen. Det är så det borde vara. Europa kan bara blomstra när dess judiska samfund känner sig säkra och blomstrar", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

"Det här är vi skyldiga alla dem som förlorades i Förintelsen, alla överlevare och alla framtida generationer", säger i sin tur kommissionären Margaritis Schinas, med särskilt ansvar för "den europeiska livsstilen".

Strategin är tänkt för åren fram till 2030. En av de första åtgärderna blir att göra den särskilda EU-arbetsgrupp som hanterar antisemitism till permanent, i stället för tillfällig.

Wiktor Nummelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.