Förlängda restriktioner ska stoppa älgsmitta

Publicerad 2 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Tre älgar i Arjeplog och en i Robertsfors har hittills drabbats av avmagringssjukan, CWD. Arkivbild.
Tre älgar i Arjeplog och en i Robertsfors har hittills drabbats av avmagringssjukan, CWD. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix/TT

En sjukdom som orsakar avmagring, skakningar och förlamning hos hjortdjur har drabbat fyra älgar i norra Sverige. Nu vill Jordbruksverket förlänga restriktioner som ska förhindra vidare smittspridning, rapporterar P4 Norrbotten.

– Det hänger ihop med att man vet för lite om sjukdomen för att kunna begripa sig på den, helt enkelt. Då tar vi till säkerhetsåtgärder i förebyggande syfte, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till P4.

Restriktionerna innebär att hjortdjur inte får flyttas från områden i norra Sverige, där man misstänker att smittan CWD, avmagringssjuka, kan finnas, till andra delar av landet.

Skyddsåtgärder från EU, vilka Jordbruksverket följer, har funnits i flera år. Nu vill den svenska myndigheten förlänga restriktionerna till slutat av 2022.

Restriktionerna påverkar framförallt rennäringen, men även älghägn. Älgar från hägn i norra Sverige får inte flyttas till parker i södra Sverige vilket kan leda till inavel.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.