Förmå vän ta vaccin – staten bjuder på krogen

Schweiziska medborgare som lyckas övertala en ovaccinerad kompis att gå och ta covidsprutan kan se fram emot ett restaurang- eller biobesök där staten står för notan.
Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En sköterska i Genève i Schweiz förbereder en dos av Pfizer-Biontechs covidvaccin. Arkivbild.
En sköterska i Genève i Schweiz förbereder en dos av Pfizer-Biontechs covidvaccin. Arkivbild.Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Landets hälsominister Alain Berset medger att metoderna för att få folk att vaccinera sig är en smula oortodoxa när han i huvudstaden Bern lanserar kampanjen för att höja landets förhållandevis låga vaccinationsnivå.

– Graden av immunitet är fortfarande mycket låg och det innebär att vi inte kan sluta med åtgärder mot smittan.

42 procent av alplandets befolkning är fortfarande inte fullvaccinerad, och under pandemin har protester och demonstrationer med så kallade antivaxxare varit förhållandevis vanligt förekommande.

När kampanjen, som har en budget på 150 miljoner franc (1,4 miljarder kronor), pågår kommer samtliga nyvaccinerade att frågas om det var någon person som övertygade dem att gå och ta sprutan. Därpå kommer ett presentkort på 50 franc (475 kronor) för att användas på restaurang eller biograf att sändas till den personen.

Regeringen räknar också med att inom kort tillkännage en nationell vaccinationsvecka då 170 mobila vaccinationscentraler placeras ut i landet.

Rättat: I en föregående version fanns en felaktig siffra för vaccinationsgraden i Schweiz.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.