Formel 1-fan misstogs för maffiaboss – greps

Nederländsk polis trodde att den gripit en ökänd italiensk maffiaboss. Den gripne visade sig vara en besökande brittisk motorsportentusiast.
Publicerad 12 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En brittisk man hade rest till Nederländerna för att titta på Formel 1-tävlingen i Zandvoort. Det slutade med handfängsel och ögonbindel.
En brittisk man hade rest till Nederländerna för att titta på Formel 1-tävlingen i Zandvoort. Det slutade med handfängsel och ögonbindel.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Beväpnad polis stormade in på restaurangen i nederländska Haag. Inför skräckslagna matgäster övermannades och handfängslades den misstänkte. En bindel knöts över hans ögon.

Det fanns bara ett problem med gripandet, som ägde rum i onsdags: polisen hade tagit fel person.

Insatsen ägde rum sedan italienska myndigheter utfärdat en internationell arresteringsorder för den ökände sicilianske maffiabossen Matteo Messina Denaro. Men mannen som greps – mitt i en måltid – visade sig vara en 54-årig motorsportentusiast från Liverpool som rest till Nederländerna för att titta på formel 1.

"Mannen som greps tidigare i veckan på en restaurang i Haag är inte samma man som eftersöks av italienska myndigheter", säger det nederländska åklagarämbetet, och tillägger:

"Han har frigivits omgående."

Den brittiske mannens advokat Leon van Kleef är kritisk.

– Det är som en dålig film, säger han om händelsen.

Maffiabossen Matteo Messina Denaro har varit på flykt från rättvisan sedan 1993 och dömdes 2002 i sin frånvaro till livstids fängelse för sin inblandning i morden på två åklagare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.