Annons

Forskare: Ingen fara för Sverige

Strålsäkerhetsmyndigheten tror inte att den ökande strålningsaktiviteten i Tjernobyls gamla reaktor kommer att få några följder i Sverige.
Men lokalt i Ukraina kan det i värsta fall uppstå radioaktivt läckage.
Publicerad 10 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Varningsskylt utanför den övergivna staden Pripyat, ungefär tre kilometer från Tjernobyls kärnkraftverk. Arkivbild.
Varningsskylt utanför den övergivna staden Pripyat, ungefär tre kilometer från Tjernobyls kärnkraftverk. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/TT

– Det känns långsökt att Sverige skulle kunna påverkas, säger Jan Hanberg, enhetschef vid avdelningen för kärnkraftsäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han får medhåll av Christophe Demaziere, professor vid Chalmers tekniska högskola.

Annons

– Det är något som utvecklas långsamt, och det finns ingen risk för en explosion som vid den ursprungliga olyckan, säger Demaziere.

35 år sedan

Den senaste tiden har ökande halter av neutroner uppmätts från delar av den begravda kärnkraftsreaktor i Tjernobyl som havererade för 35 år sedan.

– Det säger mig att det är en kedjereaktion som pågår, säger Jan Hanberg.

Än så länge finns ingen överhängande risk för läckage och situationen utvecklas som sagt långsamt. Men om processen inte kan bromsas hotar en tilltagande värmeutveckling, som efter hand kan smälta omgivande material så att radioaktivitet i värsta fall kan läcka ut till omgivningen förklarar han.

– Det jag befarar i första hand är då grundvattnet, och floden som ligger i närheten, säger Jan Hanberg.

Stål och betong

Både Jan Hanberg och Christophe Demaziere betonar att läget än så länge är synnerligen oklart och att det krävs mer information för att förstå hur situationen utvecklas inuti den stora sarkofagen som täcker den havererade reaktorn.

– Jag tror att det är mycket svårt även på plats att avgöra vad som händer där inne. Eftersom strålningen är så stark måste man göra inspektioner med en robot, som kan göra en visuell inspektion och mäta temperatur och aktivitet på olika ställen, säger Demaziere.

– Det bästa man kan göra i dagsläget är att fortsätta övervaka, för att förstå hur det utvecklar sig, tillägger han.

Jörn Spolander/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons