Annons

Forskare: Urusel lag mot farliga hundar

En överväldigande majoritet av anmälningar om tillsyn av hundar och katter leder aldrig till någon åtgärd – och även om en åtgärd vidtas saknas möjlighet till uppföljning, enligt en granskning från .
Dagens lagstiftning döms ut som "urusel" av forskare.
Djur • Publicerad 12 november 2022
Koppeltvång är en av de åtgärder som länsstyrelsen kan besluta om efter en tillsynsanmälan. De flesta anmälningar lämnas dock utan åtgärd. Arkivbild.
Koppeltvång är en av de åtgärder som länsstyrelsen kan besluta om efter en tillsynsanmälan. De flesta anmälningar lämnas dock utan åtgärd. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera händelser har nyligen inträffat där hundar bitit ihjäl eller skadat andra djur eller människor. En del fall rör hundar som redan tidigare bedömts som potentiellt farliga.

SVT har sammanställt länsstyrelsernas anmälningar om tillsyn över hundar och katter. Länsstyrelserna övertog ansvaret från polisen 2018, och enligt siffror från 19 av 21 regioner har 87 procent av anmälningarna som inkommit till länsstyrelserna sedan dess till oktober i år lämnats utan åtgärd.

Ingen uppföljning

Annons

I 11 procent av fallen beslutades om föreläggande, exempelvis tvång om koppel och munkorg – och 1,6 procent av fallen ledde till omhändertagande.

Men i de fall där åtgärder faktiskt vidtas finns inga möjligheter att se om det följs. Det säger Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten, till SVT.

– Vad gäller tillsynslagen har vi inte någon uppsökande verksamhet eller uppföljning av de beslut som fattats. I den delen som gäller uppföljning skulle det vara bra att ha en möjlighet att få följa upp. Men det mandatet ingår inte i lagen idag och då kan vi inte göra det.

"Urusel" lag

Sirkku Sarenbo, forskare vid Linnéuniversitetet och expert på djurskydd, kallar den nuvarande lagstiftningen "urusel". Enligt henne blev det ännu sämre när ansvaret flyttades från polisen.

– För att angrepp på människa eller hund ska vara brott mot tillsynslagen, behöver myndigheten först ha fattat ett beslut som hundhållaren sedan inte följer, säger hon.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) utesluter inte att lagen måste han ändras.

– Att ingen har ansvar för att följa upp om en hundägare har munkorg på sin hund, det är klart att det är märkligt, säger han till SVT.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons