Annons

Forskningssatsning mot långtidscovid

Tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna vill regeringen satsa 50 miljoner kronor på forskning kring långtidscovid, varför vissa drabbas och hur de bäst bör behandlas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Publicerad 11 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Samarbetspartierna tillsammans med regeringen med Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i spetsen vill satsa 50 miljoner kronor på forskning kring långtidscovid. Arkivbild.
Samarbetspartierna tillsammans med regeringen med Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i spetsen vill satsa 50 miljoner kronor på forskning kring långtidscovid. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det här är en viktig och angelägen satsning som kommer att ge oss mer kunskap om hur vi behandlar och kan se till att människor blir friska från sin långtidscovid, säger forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till Ekot.

Pengarna finns med i den extra ändringsbudget som regeringen och dess samarbetspartier lagt.

Annons

På frågan varför denna satsning inte kommit tidigare säger Matilda Ernkrans:

– Det pågår viss forskning, men vi har nu gjort en genomgång där vi kan se att det finns stora kunskapsluckor och därför gör vi nu den här specifika forskningssatsningen för att få mer kunskap om långtidscovid.

I december presenterade Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) en genomgång av den vetenskapliga litteraturen kring långvariga symtom av covid-19, en genomgång som visade att problemet finns och att symtomen är många och varierande, även om det i dagsläget är svårt att säga hur vanligt förekommande det är.

SBU definierade långtidscovid som symtom som finns kvar sex veckor eller längre efter insjuknande i covid-19.

Johan Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons