Först ut med helt nytt grepp

Kultur och Nöje Förra året var han en överraskning och fick förbereda sig i lugn och ro inför debuten i Melodifestivalen. I år är Robin Bengtsson med sången I Can’t Go On en av favoriterna att gå till final. Men själv tar Robin det med ro och menar att deltävlingen i Växjö är den svåraste hittills att tippa om.
Publicerad 18 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Robin Bengtsson är först ut i startfältet i kväll – men det dröjer innan publiken i Vida Arena i Växjö får se honom livs levande. Han och dansarna börjar sitt nummer i en korridor bakom scenen. På skärmarna i arenan – och förstås i tv-rutan hemma – får man följa hans väg upp. Väl på scenen finns rullband som han och dansarna framför sina steg på. Och då måste det stämma på sekunden.

–Banden går framåt och bakåt, går fortare och saktare och stannar vid något tillfälle. Och det måste klaffa exakt med koreografin, säger Robin Bengtsson.

Robin hittade själv på idén att starta bakom scenen.

– Sedan var det skivbolaget och min koreograf Zain Odelstål som hittade på rullbanden. Och det har varit en jäkla procedur ...

Rullbanden är specialbyggda, tre meter långa och en meter breda. De styrs via en dator och är programmerade för att passa exakt med dansen.

– Vi fick kolla upp en massa saker. Dels står vi på ett ledgolv och varje band väger 200 kilo styck. Men vi fick grönt ljus av producenten.

Låten är catchy och kräver en del av sångaren.

– Den är ganska utmanande. Är jag lite förkyld någon dag så är det inte självklart för mig att sjunga den. Men nu är jag frisk, peppar peppar.

Hur har året efter förra Mellon varit?

– Det har varit fantastiskt. Jag jobbade på kontor 8-5 innan förra året. Nu har jag kunnat göra musik på heltid, och det blev en väldig omställning för mig. Så Melodifestivalen betyder jättemycket. Den har verkligen satt fart på min karriär. Det kombinerat med att det var så kul gjorde att jag inte tvekade att ställa upp igen.

Att hitta rätt låt var dock inte så lätt.

– Men när den här dök upp kände jag att det var dags. Jag ville inte ställa upp med vad som helst eftersom det blev en sådan succé förra året. Min Constellation Prize spelas fortfarande på radio, så man vill inte göra något som inte åtminstone är lika bra eller bättre.

Hur låten I Can’t Go On slår i år är förstås svårt att spå om, men många bedömare gillar den.

– Det finns de som säger att man aldrig är bättre än sin senaste hit. Men det är svårt att tävla i musik, det är ju en slags helhet. Det här är en lite häftig låt, man vill komma fram till refrängen som är förlösande.

Du var ju med i Idol och kom trea 2008. Var Melodifestivalen alltså bättre som karriärstartare?

– Jag tror inte jag hamnat i Mellon om jag inte gjort Idol. Jag var ju så ung då och det gav mig ändå mycket och en stor erfarenhet.

Robin var 17 när han sökte till Idol.

– Efter Idol förstod jag att om jag skulle bli något så kommer det att hänga på mig. I början, som lite loj tonåring, när jag fick en massa lovord efter första audition tänkte jag att det var en lätt väg. Men jag fick lära om. Idol blev en bra skola.

När Robin Bengtsson var 22 år flyttade han till Stockholm och skaffade sig ett jobb där. Men siktet var hela tiden inställt på musiken.

– Varje dag efter jobbet åkte jag till studion och satt där till klockan tolv. På natten satt jag i studion och jobbade. Därför kändes det förra året att jag verkligen hade kämpat för det jag uppnådde då. Även om i folks ögon kanske det var så att ”Han var med i Idol, sedan gjorde han ingenting på åtta år.”

Är du sugen på Ukraina?

– Ja, det hade ju varit häftigt.

Men då får du byta ut ordet ”f-cking” beautiful?

– Det blir lätt. Det kan vara ”freaking” eller något sådant.

Har du sett deltävlingarna?

– Ja, jag har kollat och jag tycker det har varit ganska blandat men lätt att tippa. Det känns som om vår deltävling, som kanske verkade minst intressant på pappret till att börja med, har ett ganska öppet startfält. Det är ju spännande.

bild 1/2
I sommar ska Robin Bengtsson ut på Diggiloo-turné Sverige runt och snart kommer han med en ny platta. Foto: TT
Robin Bengtsson är först ut och inleder sitt nummer på ett helt nytt sätt. Foto: JYvonne Erlandsson
I sommar ska Robin Bengtsson ut på Diggiloo-turné Sverige runt och snart kommer han med en ny platta. Foto: TT
Robin Bengtsson är först ut och inleder sitt nummer på ett helt nytt sätt. Foto: JYvonne Erlandsson
Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.